Незвичайні книги про справжню дружбу


Для того, щоб нагадати людству про важливість друзів, навчити цінувати вірність і опору, яку нам надають ці люди, було створено це тепле свято - День друзів. Дружба завжди була великою цінністю у житті людини, адже відшукати по-справжньому вірного друга вважається удачею.

Дружба – чи не найважливіший у світі зв’язок двох людей. Вона допомагає нам впоратися з проблемами, робить нас кращими, сильнішими, витривалішими. Які вони – справжні друзі? Чи завжди можна зберегти дружбу, пронісши її крізь численні перешкоди? В рамках проекту "Мистецькі вихідні Online" до Міжнародного дня друзів пропонуємо вам добірку книг про справжню та щиру дружбу, книги які допоможуть відповісти на ці та інші питання, та не залишать байдужим жодного читача.
 

    «Міст у Терабітію» Кетрін Патерсон 

Фентезійний роман, що був написаний на основі реальних подій із сім’ї письменниці Патерсонів. Історія-притча, що розповідає про міцну дружбу двох дітей-підлітків. У центрі історії два персонажі — Джесс — фермерський син та Леслі — донька столичних інтелектуалів. Ціле літо Джесс Еронс тренувався, щоб стати найкращим бігуном у п’ятому класі. І досягнув би мети, якби його не випередила новенька, Леслі Берк. Але цей програш не стає на заваді справжній дружби, і діти цілими днями пропадають у лісі, де вигадують чарівне королівство — Терабітію. А в реальному світі на них чекають труднощі в школі, випробування на міцність, дрібні страхи і розуміння, що треба завжди рухатися вперед. Зворушливий світ Терабітії, а також щемка історія дружби назавжди залишаться в пам’яті дітей і дорослих.


Цей роман дійсно вартий уваги дитини, адже він розповість про те, як сильно дружба може вплинути на увесь твій світ. І про те, наскільки важливо мати у цьому світі когось, кому можеш довірити будь-яку свою таємницю. 
  

«Маленький принц» Антуан де Сент Екзюпері 

«Маленький принц» — це вічна історія, як то кажуть «на усі часи та покоління». Ця казка про мудрість і справжню мужність дитячої душі, про дружбу, любов і красу, що здатні розтопити стіну байдужості та лід самотності про такі, зовсім непрості поняття, як любов та відповідальність, життя та смерть, дружба та вірність. Пілот, що випадково зустрічає принца з іншої планети, а потім відкриває для себе його поняття Всесвіту, такого глибокого, непередбаченого, але однозначно прекрасного.




«Якщо ти мене приручиш, моє життя немов сонцем освітиться. Твої кроки я буду відрізняти від тисячі інших. Почувши кроки людей, я завжди тікаю і ховаюсь. Та твоя хода покличе мене, мов музика, і я вийду зі своєї схованки. І ще — дивись! Бачиш, он там, у полях, колоситься пшениця? Я не їм хліба. Колосся мені не потрібне. Поля пшениці мені ні про що не говорять. І це сумно. А ти маєш золоте волосся. І як чудово буде, коли ти мене приручиш! Золота пшениця буде нагадувати мені про тебе. І я полюблю шелест колосся від вітру...»



    «У світлі світляків. На порозі ночі» Ольга Войтенко 

      Єва-Ліза не має друзів, ніколи не виходить з дому, не читає книг. Все її життя зосереджене в інтернеті. Але одного дня її світ руйнується. Раптово зникає світло, і дівчина залишається сам на сам з невідомою для неї реальністю – без зв’язку і будь-яких уявлень про справжнє життя. Вирушаючи за допомогою, вона знаходить друзів – Тіма і Макса. Навколо ніч, діти єдині, хто не спить в усьому місті. І відбувається щось неймовірне. Чи зможуть вони розгадати таємницю темряви і врятувати своїх рідних? 
  

 «Павутиння Шарлотти» Елвін Брукс Уайт 

Неочікувана книжка в цій добірці. Чого неочікувана? Бо в ній йде мова про справжню дружбу між… поросям і павучиxою!
Ідеальна історія, щоб пояснити дітям, що для справжньої дружби не обов`язково бути сxожими.
Маленька Шарлотта допомагає поросятку Вілбуру зберегти життя, а автор розповідає цікаву історію про доброту, турботу один про одного і зворушливу дружбу. 















  
Про те, що завжди потрібно спробувати зрозуміти іншого, подумати про його інтереси і труднощі, і тоді у тебе буде більше друзів і помічників. 

             «Хроніки Нарнії» Клайва Льюїза 

Ще один приклад серії, яка складається із семи книг. У «Хроніках» головні ролі належать маленьким дітям, які є братами та сестрами. Нарнія — це загадковий світ, у якому живуть безліч звичайних та вигаданих казкових персонажів та тварин, які наділені людською мовою та розумом. Діти знайомляться із чарівними героями, вчаться нормально їх сприймати, і, більше того, — дружити з ними. А потім пліч-о-пліч вони воюють проти ворогів та загарбників. Історія справжньої дружби, мужності та відваги, і часу, коли все може змінитися лише завдяки одній магічній шафі. 

 
                        

"Хроніки Нарнії" — це серія книжок, які не залишать байдужим жодного читача. Адже цей світ наповнений чарами, казковими персонажами та незвичайними будівлями. Але найбільше, що вражає — це хоробрість дітей, їхня здатність боротися до кінця та знати ціну справжньої дружби.             


      Серія книг про Гаррі Поттера Дж. Роулінг 

«Гаррі Поттер» — це більше ніж просто цикл романів із семи книг, це цілий окремий Всесвіт. Це справжня епоха, покоління, що виросло на книгах Джоан Роулінг. А тому, здається, що ви не маєте права оминути цю історію. Тим більше, що вона розповість дітям про те, як у боротьбі зі справжнім злом треба йти на жертви і, перш за все, вірити у своїх друзів та любов.
  Окрім магії, пригод і боротьби добра зі злом, «Гаррі Поттер» залишається історією про справжню дружбу. Про те, що справжні друзі з тобою, коли ти – відомий улюбленець натовпу і коли ти – вигнанець, якому ніхто не довіряє. Про те, що справжня дружба це вміння слухати, довіряти і шукати компроміси. І нарешті, друзі – це ті, які готові ризикнути життям, кинути все, що мають, щоб допомогти зробити велику справу. 

        

«Файні товсті дівки, йо!» Тетяна Стрижевська 

«Файні товсті дівки, йо!» – книжка про пригоди,
Про секрети підліткові та сучасну моду.
Про Мирка і подарунки, дружбу і кохання,
Про гламурні міські звички й дівочі зізнання.
«Файні товсті дівки, йо!» – подорож в Карпати,
Бабця Катря колоритна, на жарти багата.
Дивовижний відпочинок, магічні портрети,
Перемоги і поразки, падіння і злети.

Дружба Мілани та Зоряни - двох столичних школярок, які на літні канікули відправляються в Карпати, - яскравий приклад тези про те, що протилежності притягуються. І важко знайти кращих подружок, ніж тиха і мрійлива Мілана та жвавої і зухвалої Зоряни.
Пригоди сучасних міських підлітків в глухому карпатському селі, дівочі таємниці і перше боязке кохання, переписки у Вайбері.

Ідеальна книжка для підлітків і для дорослих, які хочуть згадати і свої 12 років, коли небо було вище, фрукти соковитіші, а хлопці невимовно дурні і милі. 

«Манюня» Наріне Абгарян    

Неймовірно смішна і світла розповідь про дитинство, про дружбу двох подружок Наріне і Манюню, про грізну Ба, доброго тата і купу іншиx родичей. Всі герої цієї книжки постають перед нами дуже об`ємними і з часом такими рідними. З ними ми сміємося і xапаємось за голову. Занурюємось з головою у власне дитинство, у спогади про дитячі пригоди і курйозні ситуації. Черпаємо сили і натхнення для дорослого життя. Це твір наповнений світлом, теплом, безтурботністю і безмежним щастям.


     

 "Я завжди писатиму у відповідь" Кейтлін Аліфіренка, Мартін Ґанда 

Це незвичайна книга про дружбу, адже дружба, яка виникає між героями, довжиною в океан. Але від того вона не менш справжня. Листуючись, хлопчик із Зімбабве та дівчинка з США, дуже змінюються. Різні країни, долі, світогляди не стають на заваді - вони поєдналися завдяки щасливому випадку, щоб розповісти нам неймовірну історію, яка від того не менш реальна. Адже це справжня подія, яка сталась у житті авторів - Мартіна Ганди та Кейтлін Аліфіренки. "Я завжди писатиму у відповідь" - дуже зворушлива книга, у ній герої вчаться допомагати один одному, переборювати життєві труднощі та знаходити у цьому мінливому світі себе. Їхні листи стали містком, який допоміг їм втриматись у життєвому морі негараздів та турбот, він змінив їхнє життя і не лише їхнє... 


О. Дюма «Три мушкетери»       

Три мушкетери - пригодницький роман, про справжню дружбу, який став справжньою класикою світової літератури. Роман оповідає про справжню дружбу і хоробрість мушкетерів - вірних друзів, готових віддати один за одного життя. Важливість цього не можна переоцінити, оскільки такою річчю не змогла стати навіть любов. І в цьому творі є чому повчитися навіть сьогодні, тому що дружба та відданість - тема вічна і не старіюча. 




   «Тереодори з Васюківки» Всеволода Нестайка

Завершити свій список хотілося б чимось українським, адже у нас і справді чимало дивовижних дитячих письменників.

Чудовим прикладом корисної та веселої української літератури є твори Всеволода Нестайка. Так, «Тореодори з Васюківки» — пригодницька повість, яка підкорила серце не одного юного читача. Більше того, вона була перекладена понад 20-ма мовами світу і додана до списку Андерсена. Сама історія розгортається навколо двох хлопчиків — Яви і Павлуші, які на літніх канікулах відправляються до села. Там вони і починають викидати свої вибрики та створювати неприємності дідусям з бабусями. Та, попри це, вони показують себе, як і кмітливі хлопці, які добре розуміють, у чому сенс дружби, і що таке справжня самопожертва. 


«Тореодори» — це справжній приклад того, яка насправді є хлопчача дружба. До того ж, не думаю, що пригоди цих двох парубків залишать вашу дитину в байдужості, незалежно від того хлопчик це чи дівчинка.

Без друзів прожити дуже важко. А яке дитинство без друзів? Проте і дітям, і дорослим потрібно вміти дружити. Дружба – це не лише спільні ігри і розваги, веселощі. Іноді дружба – це нелегка праця, складні випробування, вміння допомогти і підтримати.

Читайте книги та бережіть свою дружбу!

Коментарі