Безмежна любов до природи


14 серпня виповнилося 160 років від дня народження відомого канадського письменника-натураліста Ернеста Сетона-Томпсона. Ернест Сетон -Томпсон все своє життя присвятив вивченню природи. Це був той щасливий випадок, коли робота і захоплення повністю співпали. «Я пішов своєю власною стежкою, – говорив письменник, – не знаючи і ні в кого не питаючи, чи це найліпша дорога. Я знав лише одне: це була моя дорога».

Письменник створював справжні біографії тварин, ставив їх поряд з людьми у своїх творах, люди і тварини були у Сетона -Томпсона партнерами та друзями. Автор був переконаний, що кожна тварина - дорогоцінний спадок, який люди не вправі знищувати і мучити. Все життя ним володіла невтомна пристрасть розгадувати таємниці й загадки в житті птахів і звірів, пристрасть розповідати про ці таємниці людям і передавати красу тварин в малюнках і вирізаних з дерева фігурках.

З глибокою майстерністю проникає він у психологію своїх чотириногих або пернатих героїв і викликає до них незмінне співчуття і зацікавленість. Його схвильована розповідь про різних тварин і птахів завжди повна не тільки ніжності і поезії, але й болю, оскільки драматична колізія в його творах зазвичай закінчується трагічно. У боротьбі зі стихією, у сутичці з сильнішим ворогом, а частіше від руки жорстокої та жадібної людини його герой гине. І кожного разу читач, розділяючи горе і страждання автора, переймається ненавистю до винуватців цієї загибелі.

Сетон-Томпсон намагався зупинити бездумне винищення природи людиною, а тому створив у Канаді «Лігу лісознавства». Письменник багато подорожував, цікавився фольклором індіанців та ескімосів, але ніколи не зраджував улюбленому заняттю – вивченню дикої природи. Саме цій темі присвячені його книги, які принесли їх авторові визнання й авторитет серед письменників-натуралістів.
Кращою книгою канадсько-американського письменника Ернеста Сетона-Томпсона вважається захоплююча та пізнавальна автобіографічна повість «Маленькі дикуни», в якій юний герой на прикладі ставлення індіанців до дикої природи вперше знайомиться з тим, що в наші дні називається «екологічним мисленням». Книги Томпсона про життя індіанців і ескімосів принесли йому всесвітню славу і вже більше ста років улюблені все новими поколіннями дітей.

                  
До пропонованої збірки входять оповідання, головними героями яких є тварини. Ернест Сетон-Томпсон (1860—1946) — один із зачинателів анімалістичного жанру у світовій літературі, творчість котрого справила потужний вплив на багатьох інших письменників-анімалістів. Він з великою любов’ю, правдиво, захопливо, надзвичайно майстерно змальовує поведінку і вчинки звірів, які часто опиняються в драматичних ситуаціях і виявляють таку сміливість, витривалість, силу й жагу до життя, що в читача аж перехоплює дух.

                                                    

Ернест Сетон-Томпсон — канадський письменник шотландського походження, який долучився до створення скаутського руху. Піші прогулянки з дітлахами, заняття альпінізмом і спортом, дослідження лісової флори й фауни спонукало письменника до створення циклу оповідань про тварин. До книги увійшли історії з життя пса Снапа, вовка Лобо й чорно-бурого лиса Доміно. Кожне з оповідань розкриває особливості непростого існування братів наших менших як у природному для них середовищі, так і поряд із людьми. І щоразу ми не відаємо, хто переможе у протистоянні людини й природи. Кожна з історій западає в душу як дорослим, так і дітям, знайомлячи нас із особливостями тваринного світу й непростого виживання у ньому.


Сетон-Томпсон один з перших правдиво описав світ і звички тварин. Для нього представляв величезний інтерес і дикий ведмідь, і невловимий вовк-одинак, і навіть впертий щеня Чинка, який вважав себе дорослою грізною собакою. Історія голуба Арно здалася письменникові не менш дивною. Ще не так давно голуби перебували на поштовій і навіть військову службу. Арно вважався кращим з таких голубів, він з легкістю перемагав на всіх змаганнях і з блиском витримав випускний іспит у спеціальній голубиної школі. З посланням на лапці, він безпомилково мчав до мети, і багато людей були зобов'язані йому своїм порятунком. Але одного разу знайшлася людина, яка вирішила, що Арно буде служити тільки йому.


Цю книжку обов'язково потрібно прочитати в дитинстві і слід перечитати в дорослому віці. Вона вчить бережно ставитися до природи й братів наших менших. Автор дуже добре знає світ тварин і знайомить нас із цим світом. Кожне оповідання - це захоплива історія з життя тварин, з якої ми дізнаємось про їхні особливості й характер. Ми щиро переживаємо за них, адже нам не байдужа їхня доля.

Коментарі