Літературна спадщина польського народу

1 травня минуло 10 років від дня вступу Польщі до ЄС. На відміну від України, Польща почала євроінтеграцію відразу ж після здобуття незалежності в 1989 році. Уже в грудні 1991 Євросоюз підписав з Польщею так зване Європейське угоду (тодішній аналог Угоди про Асоціацію), яке передбачало підготовку до вступу в ЄС. Уже в 1994-му поляки подали заявку на членство. Підготовку до інтеграції з європейською спільнотою поляки почали в 1996-му: спеціально створений Комітет по Євроінтеграції займався адаптацією польського законодавства до європейських стандартів. У 2003-му на референдумі поляки відповіли на питання: Ви висловлюєте згоду на вступ Республіки до Європейського Союзу? "Так" надійшло від 77,45% при явці 58,85%. Польща стала членом Євросоюзу 1 травня 2004 року, а до зони Шенген приєдналася 21 грудня 2007 року...

До цієї дати ми презентували книжкову виставку "Літературна спадщина польського народу", яка знайомить наших користувачів з сузір’ям польських письменників. Геніальним поетом Польщі і одночасно одним з великих світових поетів є Адам Міцкевич, визнаний вождь польського романтизму та діяч національно-визвольного руху. Ціла епоха в історії польської літератури пов'язана із творчістю Генріка Сенкевича. У його перших творах знайшли відбиття сучасна авторові дійсність та трагічні долі селян.

Ярослав Івашкевич є митцем народженим Україною. Він є одним з найбільш відомих у світі польських письменників ХХ століття. Особливі зв’язки поєднують творчість Ярослава Івашкевича з Україною, адже майбутній письменник народився у Кальнику на Вінниччині і до 1918 року майже безвиїзно прожив на Україні.

"Зіркою першої величини" на обрії польської літератури рубежу століть є Еліза Ожешко. Вона залишила близько 60 томів художньої прози, критики й публіцистики. Всі найважливіші проблеми життя польського суспільства: важке положення селянства, економічна й моральна деградація шляхти, жіноче питання, національно-визвольна боротьба - знайшли втілення у творчості Ожешко. "Реалістом найчистішої води" вважають Болеслава Пруса. Одним із найвідоміших творів письменника є історичний роман "Фараон", де повністю проявилась ерудиція письменника і його інтерес до історії.

Коментарі