Валер'ян Підмогильний як видатний прозаїк

2 лютого виповнюється 115 років від дня народження видатного українського письменника Валер’яна Підмогильного. З цієї нагоди в бібліотеці презентовано книжкову виставку "У світі прози Валер’яна Підмогильного".


Ім’я письменника стало широко відомим лише на початку 90-х років ХХ століття. - український письменник-новеліст, перекладач - один із найталановитіших представників "розстріляного відродження".

Дар правдивого спостереження життя, уміння заражати читача настроями, тримати його увагу напруженою протягом усього оповідання — становлять невід’ємну властивість творчості Валер'яна Підмогильного.

Його твори й тепер зворушують, зацікавлюють, спонукають до роздумів про життя в цьому химерному й жорстокому світі. Письменник тонко відчував час, у якому жив, але не поділяв тодішньої ідеології. Своєю творчістю він допомагав людині пізнати саму себе, свою малість і силу, а це не збігалося з морально-етичними принципами тоталітарного режиму, який і розправився з В. Підмогильним особливо жорстоко. У 1934 р. літератор був підданий арешту через, начебто, перебування у складі терористичної організації. Через три роки, які він провів у таборі для ув’язнеих на Соловках, за наказом НКВС митець був розстріляний.

Центральне місце серед творчого доробку В. Підмогильного посідає роман "Місто", що став справжнім відкриттям вітчизняної літератури. Написаний в модерністській стилістиці, він піднімає такі проблеми, як розбіжності у людських світоглядах та філософські питання буття.

Коментарі