Із глибини сторіч долина козацький клич

Народ мій є! Народ мій завжди буде!
Ніхто не перекреслить мій народ!..
…Народ мій є! В його волячих жилах
Козацька кров пульсує і гуде!
(В. Симоненко)
14 жовтня - для православних українців є одним з найбільших релігійних свят осені - свято Покрови Пресвятої Богородиці, а також свято української військової честі та звитяги. У серпні 1999 року Указом Президента України цей день було проголошено Днем Українського козацтва. Для козаків свято Покрови було найбільшим значущим святом. Цього дня у козаків відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Тому у часи незалежності свято Покрови почали відзначати ще і як День Українського козацтва. Для українців це свято не тільки народне і релігійне, а й національне. Воно єднає країну, закликає усіх до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами.


Нині, коли на східних теренах України точиться боротьба за незалежність і суверенітет держави, маємо бути гідними спадкоємцями духовних цінностей та продовжувачами багатих традицій і славних справ предків. Цим зумовлено рішення Президента встановити День захисника України саме 14 жовтня, який має стати святковим для сучасних воїнів та суспільства в цілому, який символізуватиме нерозривний зв’язок усіх поколінь захисників України.

До Дня українського козацтва в бібліотеці експонується літературно - історична виставка "Із глибини сторіч долина козацький клич". На виставці читачі можуть знайти інформацію про історію козацької України, про Запорізьку Січ, звичаї козаків, козацьких вождів та гетьманів, про бойові походи козаків і їх славетні перемоги. Привертає увагу користувачів розділ "Козацькі гетьмани - наша гордість і слава". Споконвіку Україна пишалася своїми козаками, які її любили, як неньку, величали і захищали в усі часи, коли загрожувала небезпека. Історія українського козацтва рясніє видатними постатями, справжніми героями тієї доби. Ми запрошуємо усіх відвідувачів ознайомитись з виданнями, представленими на літературно-історичній виставці. Хочеться, щоб після прочитання цих книг до читачів, через віки, дійшов шелест козацьких знамен, брязкіт козацької зброї та стогін української землі від копит навальних ординців.

Для школярів була проведена тематична година "Хай козацька мудрість воскресає щоднини". Діти почули надзвичайно цікаву розповідь про історію виникнення козацтва, побут, устрій та традиції козацького війська, про важливу роль українського козацтва в історії України та її народу. Адже саме завдяки козацтву в середині XVII століття була створена суверенна українська держава.

Коментарі