Апостол національного відродження

Явір на зрубі лежить,
Листя чорніє і в’яне,
В серці народному жить
Будеш повік, Маркіяне!
6 листопада 2016 року виповнюється 205 років з дня народження о. Маркіяна Шашкевича, відомого галицько-українського діяча. Маркіян Шашкевич – Апостол українського слова, зачинатель нової української історії в Галичині, речник відродження західноукраїнських земель, головний співтворець "Руської трійці" та центральний співець "Русалки Дністрової" - альманаху, який пробудив українську національну свідомість, людина, котра своїм надміру коротким життям показала нашу самобутність, єдинство, повернула нашу загублену душу.


Він організував і об'єднав гурток прогресивної молоді, здатний на справжню патріотичну, національну справу, був натхненником видання першої книжки народною мовою ("Русалка Дністрова", 1837 р.); виголошував у церкві перед громадою проповіді рідною мовою; уклав першу українську читанку на західноукраїнських землях; перший вказав на те, що ми, українці, окремий народ, одне живе тіло, одна велика душа.

До уваги своїх користувачів бібліотека презентує видання творів М. Шашкевича. У глибокій духовності Маркіяна Шашкевича, в його творчості черпаємо ми сили, що на початку ХХІ століття допомагає нам жити й розвиватися як нації, народові, державі.

Коментарі