Терниста доля Євгена Маланюка

На хресті слова розіп'ятий…
(Є. Маланюк).
Євген Маланюк - український письменник, поет, культуролог-енциклопедист, публіцист та літературний критик. Протягом свого довгого і складного життя, Євген Маланюк жодного разу не зраджував собі, не зрікся свого добровільного вибору, того хресного шляху, який пророкувала його розіп’ята душа. Це доводять його поетичні книги. З нагоди відзначення 120 річчя з дня народження Євгена Маланюка в бібліотеці оформлено книжкову виставку "Терниста доля Євгена Маланюка".


Сам себе Є. Маланюк назвав імператором залізних строф! Ця фраза міцно вкоренилася в літературі стосовно життя й творчості Є. Маланюка. Значну частину творчості поета становить поезія, присвячена Батьківщині. Поезію Євгена Маланюка можна назвати автобіографічною, адже в ній митець передавав своє світовідчуття, розуміння подій, свідком яких він був.

Воїн УПА після поразки визвольних змагань повинен був разом зі своїми товаришами назавжди покинути Батьківщину, стати вигнанцем. Опинившись в еміграції Євген Маланюк гостро переживав свою відірваність від України, мріяв повернутися на рідну землю. Життя склалося так, що його муза була покликана служити державотворчій ідеї, будити й формувати націю. Майбутній письменник вітав українське відродження 1917-1918 рр., про що пізніше написав у своїх поетичних творах.

Коментарі