Щирі книжки про сімейні стосунки і дитячі почуття



Сім’я для дитини – це той космос, в якому відбувається формування її особистості, світогляду, цінностей. Пропоную вам добірку сучасних україномовних книжок про родину і сімейні стосунки; різноманітні переживання і хвилювання – часом суперечливі, властиві малюкам; про непрості емоції, що їх відчувають дітки, в родинах яких з’являються менші братики й сестрички; про буденні життєві ситуації, які вчать найголовнішому, і величезну любов – не зважаючи ні на що!



   Мороні Т. Родина (Що я люблю)

Як багато дарує нам родина: любов, ласку, визнання й турботу. Завдяки їй ми можемо залишатися такими, які є! Книжки серії «Що я люблю» адресовано як дошкільнятам, так і їхнім батькам. Якщо ви проводите зі своїми дітьми весь вільний час, оточуючи їх любов’ю і турботою, цим ви допомагаєте їм виробити імунітет до непростих життєвих обставин, формуєте в них такі важливі якості, як упевненість у собі, доброзичливість, відкритий погляд на світ. На сторінках книжки автор ділиться своїм досвідом виховання у дітей позитивного ставлення до життя.
   Гребан Квентін  Сюзетта

В книзі розповідається про маленьке сонечко, яке понад усе любило малювати. Одного разу воно так замріялось, що загубило свою матусю. Ось тут йому і стало в нагоді вміння малювати. Сюзетта намалювала портрет мами і показувала його усім тваринам, що зустрічалися на її шляху. Врешті-решт за допомогою нових друзів Сюзетта знаходить свою матусю. Ця книга навчить ніколи не втрачати надію, вірити в себе та не опускати руки. Вона проілюстрована яскравими великими малюнками популярного бельгійського автора і художника Квентіна Гребана, які допомагають зануритися у казковий світ Сюзетти та пережити всі емоції разом з нею.

    Гребан Квентін  Сюзетта. Подарунок для матусі

Ця зворушлива історія – продовження пригод сонечка Сюзетти. Вона зробила подаруночок для матусі своїми руками, але потрапила під дощ і подарунок зіпсувався. Але сонечко не розгубилася і зробила новий, ще кращий. А надихнули її на це лісові друзі, які також зробили подарунки для своїх мам. Книга навчає, що подарунок зроблений своїми руками і від щирого серця – найкращий подарунок для близької людини.

   Ютта Ланґройтер  Так сильно люблю тільки тебе 

Зайчик Йозі посварився з мамою: він постійно мусить прибирати, умиватися, а також робити ранкову зарядку! «У друзів точно набагато краще», — подумав Йозі й просто пішов з дому. Проте вдома в друзів йому чогось так бракувало, що його серце стискалося й боліло… Неймовірно щира історія почуттів і переживань зайченятка, таких знайомих кожному малюку!

   Іван Малкович, Софія Ус  «Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами» 

Мама маленького Зайчика застудилася, і він вирішив піти купити для неї меду, адже чай з медом — найкращі ліки на горло. Але місто велике, а Зайчик — дуже маленький, і він заблукав… Зворушлива історія зі зворушливими ілюстраціями і щасливим закінченням… У надзвичайно живописних ілюстраціях Софії Ус гармонійно поєднуються олія і акварель.

    Лариса Ніцой  Зайчикове щастя 

Що є найбільшим щастям для кожної дитини? На це найпростіше питання можна знайти відповідь в казочці про допитливого зайчика. Надзвичайні ілюстрації Христини Лукащук, наче бачать світ очима дитини, бо довкола все таке незграбне та бездоганне. Зайченя проходить довгий та цікавий шлях, щоб віднайти відповідь на питання, яке його так турбує – малятко-зайченятко розуміє, що його найбільше щастя – мамина любов!

    Вакуленко-К. Володимир  Татусева книга 

Хоч і не кожен татко пише вірші для своїх малюків, однак читати цю книгу може кожен! Бо ці веселі, грайливі віршики, написані люблячим татом, Володимиром Вакуленком-К, для свого сина, безперечно, стануть улюбленими серед багатьох українських дітей. Вірші цікаві, ритмічні, їх легко запам’ятовувати і декламувати. А яскраві малюнки Наталки Гайди можна розглядати годинами і щоразу знаходити щось кумедне і цікаве! Татам ця книжка неодмінно сподобається і точно сприятиме тому, щоби почитати її своєму сину чи доні)

    Кандиба О. С.  Моєму любому татусеві 

Мила й зворушлива книжечка для найменших діток стане також чудовим подарунком від них для татусів. Це книжка-зізнання, книжка-вдячність, книжка про любов до тата і татову любов… Книжка іронічна – з кумедними ілюстраціями, які точно не залишать байдужими татусів, адже в них зображено надзвичайно життєві ситуації, які, разом з тим, і розкривають справжню чоловічу любов і турботу.

   Т. Мороні  Бабусі й дідусі (Що я люблю) 

Хто приголубить, утішить і розрадить, коли сумно, а якщо треба, то й угамує? Звісно, бабуся й дідусь! Зворушлива книжка серії «Що я люблю» зображує картинки особливих стосунків дитини – з бабусями і дідусями. Книга може стати чудовим подарунком для малечі від ваших батьків, а читання й розглядання милих добрих ілюстрацій наповнить теплом кожне серце.

   Єва Тарлє   Ось і вона! 

Книжка, яка неодмінно стане в нагоді батькам, які чекають на поповнення в родині. Маленьке ведмежа Мартін — улюблений синочок матусі й татуся. Раптом у нього з’являється сестра. Ведмежа дуже хвилюється. Чи зможуть тепер батьки любити його так само, як і раніше? Книга допоможе вашому малюку підготуватися до народження братика чи сестрички і покаже, що почуття, які він переживає у зв’язку з майбутньою подією – цілком природні.

  Жослін Сансшагрен  Каю. Молодша сестричка 

Ще одна книга, яка сприятиме адаптації дитини до нового члена родини – історія про Каю та його сестричку Розі. Спочатку хлопчик спостерігає як мамин животик збільшується і з нетерпінням чекає на народження сестрички, але коли маля з’являється на світ, Каю ображається та сумує, що вся увага тепер прикута до його новонародженої Розі. Як батьки допомогли хлопчику пережити непрості почуття – читайте в книзі.

 Анджела Макалістер, Деніел Говард  Я люблю тебе, мій Алфі! 

Історія про лисеня Алфі також присвячена переживанням первістка у зв’язку з народженням молодших діток. У родині малюка Алфі народилися крихітки-сестрички. Невже матуся тепер витратить усю свою любов на них? Шо тоді залишиться Альфі? Він вирішив знайти матусину любов. Лисиня вирушило на її пошуки лісом… аж поки друг не підказав йому, як знайти матусину любов набагато ближче до дому.

   Ютта Ланґройтер  Так добре бути разом 

Це дуже добра й щира історія про сім’ю зайченят — про братика й сестричок, які, не зважаючи ні на що, дуже сильно люблять одне одного! Зайчик Йозі посварився зі своїми сестрами, тож Метте та Марта хочуть самі гратися з подругою Лєною. Цього Йозі їм пробачити не може. Однак наближається буря, і Йозі дуже переймається за своїх сестричок. Історія надзвичайно правдиво зображує протирічливий світ дитячих емоцій, допомагає усвідомити, що існує різниця між ситуативними емоційними станами (гнів, образа) і почуттями любові до найрідніших. Особливо корисною ця книжка стане для дітей, у котрих є братики і сестрички.

    Ян Валькер  Їжачок Пуф шукає нову родину 

Їжачок Пуф має все, що потрібно для щастя. Але він раз у раз скаржиться! Малюкові здається, що мама часто його цілує, в тата немає часу з ним гратися, а молодша сестричка занадто галаслива… І якось уранці він вирішує іти шукати ідеальну родину. Що вийде в результаті цієї подорожі?

   Чуб Наталія  «Бетсі, не плач!»

Книга дитячого психолога Наталі Чуб створена для маленьких плаксіїв. Якщо ваша дитина часто не в гуморі та засмучується через дрібниці – почитайте разом історію лисички Бетсі, та неодмінно обговоріть її. Казкотерапія легко й швидко допоможе малюку впоратися зі своєю проблемою.

   Андрій Курков  «Чому їжачка ніхто не гладить?»

Великі чи маленькі, люди чи звірятка, — усі хочуть відчувати себе дорогими і потрібними комусь. А одного разу маленький Їжачок засумував, оскільки ніхто не хотів його погладити. І так би сердився й супився Їжачок і дотепер, якби не сіра польова Мишка, яка пояснила йому, у чому річ. Книжка зображує різні неприємні емоції – сум, заздрість, печаль, а також вчить як обходитися з ними.

    Ніколь Надо  «Каю. Я не хочу слухатися»

Історії про маленького Каю – це просто енциклопедія дитячих турбот та пригод! Написані дитячим психіатром Ніколь Надо, вони не лише допомагають малюкам вчитися на прикладі головного героя, а й дають підказки батькам як діяти в тій, чи іншій ситуації. В книзі «Я не хочу слухатися!» хлопчик переживає різні емоції, які самі йому незрозумілі, тож він поводиться неслухняно, але батьки знаходять ключики до нього і згодом в сімї знову панує мир.
   Катрі Кірккопельто   «Самушок»

Зворушлива історія про те, як подружилися Манюня-Хоробрюня і Самушок. У книзі наведено правила дружби і ввічливого спілкування, а також зображено різні неприємні емоції, які переживав самітник Самушок, доки не знайшов собі справжнього друга. Чудові ілюстрації автора нікого не залишать байдужим, а сама історія закохує в себе навіть дорослих!

    Наталя Чуб  «Бегемотик і зірочка»

Книжка знайомить малюків з таким почуттям, як заздрість. Це добра й повчальна казка про маленького бегемотика Табі, який хотів, щоб найгарніша зірочка на небі світила лише йому. Та невдовзі він збагне, що бути жадібним — погано і що значно веселіше милуватися зірочкою разом із друзями. У кінці книжки є сторінки з фігурками, вирізавши які, ви зможете пограти з малюком у ляльковий театр.

   Наталія Чуб  «Хоробре кошеня»

Вам здається, ваша дитина занадто ляклива, вона боїться темряви, несподіваного шарудіння, не хоче залишатися насамоті? Не хвилюйтеся, це можна виправити. З цим легко впорається казка про кошеня, яке з полохливого малюка перетворилося на справжнього сміливця. Як це сталося, ви дізнаєтесь із цієї книжки.

    Амфт Діана  «Як полюбити павучка?»

Часом ми боїмося чогось і навіть не розуміємо чому. А найголовніше – ми не знаємо, як же позбутися своїх страхів. Книжка про чарівного маленького Павученятка продовжує тему дитячих страхів і показує як він вирішив розібратися з тим, чому ж люди бояться павуків. У книзі є багато мудрих відповідей про те, звідки беруться страхи і найцінніший про те, що найчастіше ми боїмося того, чого не знаємо і не розуміємо…

Коментарі