Дивовижний світ Астрід Ліндгрен



У травні місяці відзначає свій день народження героїня книг шведської письменниці Астрід Ліндгрен - Пеппі Довгапанчоха - їй виповнюється 75 років. Тому, хоча й від моменту створення першого рукопису минуло 76 років, саме у 2020-му у світі святкують 75-річчя Пеппі Довгоїпанчохи. На казкових розповідях про веснянкувату пустунку виросли декілька поколінь юних читачів з усього світу. Саме у травні 1944 році шведська письменниця подарувала своїй дочці Карін перший рукопис про пригоди рудоволосої дівчинки, а через рік вийшла книга, що й сьогодні є однією з найулюбленіших для багатьох дітей.

Письменниця неодноразово розповідала журналістам, що своєю появою на світ Пеппі зобов'язана її доньці. Про Пеппі можна сказати прислів'ям: «Не було б щастя, та нещастя допомогло». Карін, маленька донечка Астрід Ліндгрен, тяжко захворіла. Вона лежала в ліжку кілька довгих місяців і просила матусю розповідати їй якісь історії. Астрід Ліндгрен уже й не знала, що розповідати, тоді доня сказала: «А ти розкажи про Пеппі Довгапанчоху». Так письменниця почала вигадувати дивовижні пригоди, які б відповідали незвичайному імені дівчинки. Ось так і народилася перша героїня Астрід Ліндгрен – рудоволоса весела дівчинка.


Найголовніше визнання для шведської дитячої письменниці – незгасаючий інтерес до її творів та любов дітей, хоча відзнак та нагород, які Астрід Ліндгрен отримала за свою творчість, дуже багато. Цікаво, що письменниця двічі отримала Андерсенівськову премію. Отож читайте книжки А. Ліндгрен! Вони подарують вам незабутні хвилини радості, світла і тепла! Разом з її героями ви будете творити чудеса! У це вірила письменниця.



Коментарі