У пошуках неймовірних пригод та чудес 📗📖


Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та одвічної надії. Адже саме в дітях ми хочемо бачити здійснення своїх мрій і сподівань. Прагнемо, щоб вони росли здоровими та радісними прославляли свої родини та рідний край. А ще 1 червня - початок літа та літніх канікул.

Літні канікули — це хороша можливість познайомитися з книжковим світом з іншої, більш цікавої сторони, адже саме пригодницькі книги для дітей найкраще читаються влітку, коли ніщо не відволікає від захоплюючих світів.

Пригодницька література – це особливий жанр, який переносить читача у світ неординарних героїв, заплутаних ситуацій і несподіваних рішень. Книжки про пригоди мають безліч прихильників по всьому світу. І не дарма, оскільки вони стають справжньою розрадою, наповнюючи життя новими барвами й мотивуючи до пошуків нового.

Отож запрошую усіх книгоманів пригодницької літератури здійснити захопливу подорож у загадкові та неймовірні світи пригод та мандрівок, а також у подорож неодмінно запросіть з собою друзів, щоб розділити разом незабутній відпочинок.

До вашої уваги у читальному залі бібліотеки підготовлено книжкову виставку подорож «З книгами канікули, сумувати ніколи», та розгорнуто її традиційний книжковий формат.
  
                                       
 Жуль Верн "Таємничий острів"       

Жуль Верн - французький письменник, один з найпопулярніших у світі, автор класичних пригодницьких романів, основоположник жанру наукової фантастики. Твори Жюля Верна за кількістю перекладів займають друге місце серед усіх письменників світу.
Посеред безкрайого океану лежить не нанесений на жодну карту Таємничий острів. Він сповнений небезпек, але, зрештою, на ньому є все необхідне для життя. Потрібні лише… глибокі знання у різних галузях, невтомна праця і незламний дух. І п’ятеро хоробрих англійців кидають виклик обставинам. Та вони ще не знають, які пригоди на них чекають. Їм доведеться стати справжніми «робінзонами», вижити в непростих умовах дикої природи, зустрітися з піратами, пережити виверження вулкана... І хтозна, як би вони подолали всі труднощі та небезпеки, якби не допомога таємничого незнайомця…
                 
                              
Жуль Верн "Навколо світу за 80 днів"

"Навколо світу за 80 днів" - славетний роман французького письменника-класика Жюля Верна. Незворушний англієць Віллі Фогг та його моторний слуга Паспарту вирушають у подорож навколо світу, відвідуючи чудові міста, перетинаючи океани, підкорюючи джунглі та пустелі. Захоплююча історія та приголомшлива уява кругосвітньої подорожі, повного небезпечних пригод.
Цю чудову книгу, перевірену часом, залюбки читають та перечитують і дорослі, і діти.
Пориньте у море захоплюючих пригод!





Жуль Верн "Діти капітана Гранта"

"Діти капітана Гранта" на літніх канікулах читаються особливо цікаво. Адже пригоди земною кулею здаються реальнішими саме влітку, аніж взимку. Що там казати, влітку навіть процес вдягання займає не так багато часу. Що вже казати про неперевершений світ Жуля Верна? Пошуки загадкового капітана Гранта і безліч пригод — не така вже і вигадка. Зовсім не вигадка, коли читаєш книжку «Діти капітана Гранта». Карти, запах моря, океани, нові континенти, неочікувані повороти — про таку книжку влітку можна мріяти!





 Володимир Рутківський «Сині води»

Вважаєте, що літні канікули — це нудно? Мабуть, ви не знайомі з книжкою Володимира Рутківського «Сині води». Поїхати на море чи в гори може кожен. А як щодо того, щоб стати учасником битви під Синіми Водами — першої битви об’єднаного українсько-литовсько-білоруського війська проти татарської орди, в результаті якої українські землі здобули незалежність. Книжка Володимира Рутківського «Сині води» дозволить зануритися безпосередньо у вир подій та відчути події української історії.


                              
                                    

Клайв Стейплз Льюїс «Хроніки Нарнії»

Пригодницькі книги для дітей неможливо уявити без «Хронік Нарнії» Клайва Стейплза Льюїса. Четверо дітей, що відчинили двері шафи і відкрили для себе світ Нарнії. У них нічого б не вийшло, якби вони не вірили у дива. Сім частин фентезійної хроніки світу, де живуть могутній лев Аслан, дивовижні казкові істоти та звірі, що вміють розмовляти, а ще Біла Чаклунка, що має крижане серце. Сьюзан, Пітер, Едмунд і Люсі мають на власному прикладі мужності, сміливості та щирості довести, що добро перемагає зло. Чарівний та хвилюючий світ полюбився мільйонам дітям і дорослим через те, що Клайв Льюїс описує реальність з усіма її можливостями та загрозами через правдиву казку.
             
                               
     

Роалд Дал "Матильда"

Книга Роальда Дала про маленьку дівчинку із надзвичайним розумом являє собою яскравий зразок терапевтичної казки. Вона вчить тому, що не потрібно боятися бути не таким як всі, не таким, яким хочуть бачити тебе батьки чи вчителі (дорослі також часто помиляються і ще частіше навіть не усвідомлюють своїх помилок), що слід плекати в собі чесність та ерудованість.
Матильда – маленький геній, але родина вважає її дивакуватою. Одного дня Матильда вирішила зайнятись перевихованням своєї родини та директорки школи пані Транчбул... 
           
       

  
Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика" 

Казкова повість про Чарлі Бакета, який завжди на день народження отримував маленький шоколадний батончик. І щороку сподівався знайти під обгорткою Золотий квиток на шоколадну фабрику містера Вонки. І зрештою потрапив до «когорти обраних» і знайшов пригоди…





Діана Вінн Джонс «Мандрівний замок Хаула»

Магічні перевтілення, зачаровані принци, чарівники, які нібито поїдають серця юних дівчат й укладають угоди з вогняними демонами і…капелюшки! Історія про найстаршу сестру, котрій за казковими законами має завжди не щастити, адже народитися найстаршим із трьох дітей — неабияке безталання. Однак справжня дружба, хоробре серце і трішки щирих почуттів можуть творити дива.
Болотна відьма перетворює Софі на жінку похилого віку. У пошуках засобу для зняття прокляття дівчина потрапляє в таємничий замок чарівника Хаула і укладає угоду з вогняним демоном, завдяки якому i рухається замок. На неї чекає безліч цікавих та небезпечних пригод...




Льюїс Керрол Аліса в Країні Див & в Задзеркаллі 

Видатні твори видатного майстра слова — на всі часи… Шедеври дитячої класики. Найскладніші для перекладу — тож удача супроводжує лише найупевненіших у власних творчих силах. Найсміливіших.
Сповнена глибокої символіки філософська казка про Алісу скорила весь світ і чекала… продовження. Тож після пригод героїні в Країні Див невдовзі з’явилася не менш захоплива історія про Задзеркалля. І це — всього лиш за кілька років, аби вже майже півтора століття бентежити й надихати мільйони читачів з усього світу, і не лише юних…
                        
                           
            
                                          

Рене Ґоссінні "Пригоди малого Ніколя" 

У 1950-х роках художник Жан-Жак Сампе створив серію гумористичних малюнків. А його друг, письменник Рене Ґоссінні, вирішив написати до них тексти. Ось так і з’явилися на світ веселі оповідання про малого Ніколя та його друзів. Відтоді ці книжки мандрують світом, знаходячи все нових і нових прихильників. Адже читати без сміху історії, які розповідає про себе Ніколя, просто неможливо!

               

             

Астрід Ліндґрен  "Усе про Карлсона, що живе на даху" 

Знамениті повісті Астрід Ліндґрен про Карлсона, що живе на даху, та його вірного друга Малого давно вже завоювали цілий світ неповторним сюжетом, неймовірністю та карколомністю подій, щирим гумором і невичерпною фантазією. Їх розібрано на цитати, екранізовано, а художники змагаються за право якнайвдаліше втілити чудесний письменницький задум. І ось захопливі та веселі історії про дружбу «до міри затовстого» чоловічка з пропелером і звичайного восьмирічного хлопчика зібрано в одній книжці!



 Астрід Ліндґрен "Пригоди Пеппі Довгапанчохи"

Дівчинка, для якої затісні будь-які рамки, — фантазерка, бунтарка, жартівниця. Неймовірно сильна. Неймовірно щедра. І трішечки самотня. Хочеш подружити з нею? Тоді мерщій розгорни книжку уславленої шведської письменниці Астрід Ліндґрен і поринь у пригоди Пеппі Довгапанчохи — доньки капітана, який став найсправжнісіньким негритянським королем.





Марк Твен  "Пригоди Тома Сойєра"

Немає, мабуть, знаменитішого роману за роман Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра», що його залюбки читають уже майже півтора століття діти й дорослі. І це не дивно, адже тут є все, що так захоплює читача: романтика пригод, живий гумор, цікавий сюжет із несподіваними поворотами і навіть любовні переживання головного героя — шибеника й витівника Тома Сойєра!


 
  Леся Воронина "Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку № 9"

Дитяча пригодницька науково-фантастична повість сучасної української письменниці Лесі Ворониної. У 2012 році книга отримала премію «Дитяча книга року BBC».
Розповідь ведеться від імені школяра Клима Джури. Живе він з бабусею, батьки, — археологи, котрі поїхали розкопувати руїни єгипетської піраміди. Якось Клим бачить хулігана Сашка Смика — худорлявого розпатланого хлопчика на прізвисько «Кактус». Злякавшись хулігана, Клим тікає і провалюється в люк, де потрапляє до секретної лабораторії так званого ТТБ («Таємне Товариство Боягузів»). Виявляється, ТТБ давно знає, хто він, і хоче випробувати винайдений засіб від страху на Климі.





Леся Воронина  «Таємне Товариство Брехунів, або Пастка для синьоморда»

Пригоди Клима Джури та його друзів продовжуються. Команда дізнається про прибуття на Землю десанту космічних піратів-синьомордів. Друзі вирішують проникнути на базу та оживити Сонячного Сфінкса. Тож операцію «Пастка для синьоморда» офіційно розпочато…




   

Ярослав Стельмах  «Митькозавр із Юрківки, або химера лісового озера»
                         
Сергій Стеценко, учень тепер уже шостого класу, приїжджає разом зі своїм найкращим другом Митьком Омельчуком до села Юрківки, де живе бабця Митька. Річка, ліс, привільне і незалежне життя чекають на хлопців. Невдовзі після приїзду вони дізнаються від Василя, що також приїхав погостювать до села, про таємниче і моторошне чудовисько, яке живе у лісовому озері. Проте це не лякає відважних дослідників, і вони вирішують сфотографувати жахливого звіра.

         

Сашко Дерманський   «Чудове Чудовисько» у 3 книгах

У новій захоплюючій повісті Сашка Дерманського розповідається про незвичайне знайомство дівчинки Соні з чудовиськом Чу. За кілька місяців Чу мусить заробити сім подяк від людей, бо інакше його закинуть у Країну жаховиськ. Безліч пригод і небезпек спіткає героїв, але справжня дружба творить справжні дива...


                                                        


Леся Воронина «Прибулець з Країни нямликів» 
 та продовженя «Нямлик і Балакуча Квіточка»

Книжка для читачів молодших класів. Карколомні пригоди, фантастичні події та перевтілення захоплюють увагу читача з перших сторінок і це, доречі, в усіх повістях сучасної української письменниці. Їх можна читати у будь якому віці і щоразу відкривати для себе щось нове.

                



Марина та Сергій Дяченки «Пригоди Марії Михайлової»

З цієї книги радила би починати знайомство дітей з детективним жанром. Книга розпочинається з того, що у місті знову скоєно злочин: пограбували банк, а злочинець безслідно зник у поросячій масці. Розкрити таке не під силу навіть Майорові Міліції. Отож, на допомогу поспішає досвідчений детектив — третьокласниця Марійка Михайлова, яка неодмінно знайде докази і викриє жадібного грабіжника.


   
     


Олександр Дерманський  «Король буків, або Таємниця Смарагдової книги»

Як на мене, один із кращих зразків в українській дитячій літературі такого модного на сьогодні напрямку як «фентезі». Якщо вашому синові 6-10 років неодмінно почитайте «Короля буків», хоча дівчаткам, думаю, ця книга також сподобається. З чарівним світом, змальованим у книзі Сашка Дерманського, читач починає знайомитися, спостерігаючи за поневіряннями молодого бука Гаврика і його вірної дракониці Джульєтти.

Коментарі