Лицар планети Земля



29 червня виповнюється 120 років від дня народження відомого французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері. Його ім'я не тільки назавжди увійшло до золотого фонду світової літератури, а й стало синонімом романтики. Дивовижний письменник, військовий льотчик і глибокий філософ - він був загадкою за життя і залишився таким навіть у своїй смерті.

При народженні  він отримав кілька імен – Антуан – Марі – Сент –Батист – Роже, але у подальшому житті обходився тільки першим з них.


Антуан де Сент-Екзюпері – це людина, яка своє недовге життя змогла перетворити на свято. Цей час був наповнений подіями, пригодами і авантюрами. Найбільше в житті він любив три речі: письменство, літаки і свою дружину і їм був вірний до останнього. А також, зміг зробити своє ім’я синонімом слову «дитинство». Тому що його казка «Маленький принц» і безліч інших історій назавжди залишилися в пам’яті читача як щось світле і тепле.

ЛЮБОВ ДО ЛІТАКІВ

Антуана де Сент-Екзюпері завжди вабило небо. Ще в дитинстві він намагався власноруч сконструювати літаючий апарат, щоб злетіти до неба. Він складався з велосипеда, декількох дротів і старого простирадла. Політ, звичайно ж, не закінчився успіхом, але ще сильніше прискорив бажання Екзюпері літати.

Як тільки він досяг потрібного віку, відразу ж відправився в льотне училище, де почав серйозно вивчати механізми літальних апаратів. За своє життя він піднімався в небо незліченну кількість разів. Як для задоволення, так і для роботи кореспондентом. Чи не дивно, що перше його опублікований твір називалося «Льотчик».

Антуан довгий час працював кореспондентом, вміло поєдную цю роботу з письменством. Він встиг об’їздити різні країни, про які і писав свої нотатки.


МРІЯ ПРО ПОЛЬОТ

Сент-Екзюпері давно мав бажання пролетіти по лінії Париж-Сайгон, довгому і небезпечному маршруту. Як тільки він купив свій персональний літак – відправився в шлях. Але зазнав аварії в пустелі. Він уже був на межі смерті від спеки, кілька днів провівши в пустелі зі своїм механіком, коли його врятували місцеві бедуїни.

ВІРА В ЖИТТЯ

Всі, кому пощастило знати Сент-Екзюпері в якості товариша, говорили, що він був на диво світлим і життєрадісною людиною. Ніколи не сидів на місці і постійно прагнув щось робити, відкривати, пізнавати нове. Наче відчував, що часу йому відміряно небагато.

Він був заводієм, вічно усміхненим і позитивно налаштованою людиною. Він любив людей. Навіть якщо його ображали, намагався не втрачати віри в них і завжди допомагав тим, хто цього потребував. Він абсолютно не вмів брехати, через що часто виходили курйозні ситуації.


ЗАГАДКА СМЕРТІ

Смерть, як і все життя Антуана, не стала ординарною. Як тільки почалася Друга світова війна, він записався добровольцем в розвідувальний загін. Як би його всі не відмовляли, він вважав це своїм обов’язком і не намагався уникнути за допомогою свого високого статусу в літературних колах. Він успішно долав військові труднощі і зробив безліч вдалих розвідувальних і бойових вильотів. Але 31 липня 1944 пропав під час однієї з операцій.

Весь цей час, аж до 1998-го року, письменник вважався безвісти зниклим. Тільки 1998-му році на дні моря був знайдений браслет з гравіюванням «Консуела», який він тримав біля себе під час війни. А ще 2 роки по тому знайшлися уламки літака письменника. У 2008-му році льотчик німецької ескадрильї повідав, що саме він збив літак Сент-Екзюпері 31-го липня 1994 го.

Антуан де Сент Екзюпері, відважний пілот, не писав спеціально для дітей і, взагалі, не був за професією письменником.  Однак, книжки, які він написав, – одні з кращих книжок ХХ століття. Отож запрошую користувачів бібліотеки ознайомитися з творчістю французького письменника, який за життя став легендою, а його книги, написані з безмежною любов'ю до життя.

         
Казка-притча "Маленький принц" з'явилася в 1943 році, за кілька місяців до останнього бойового вильоту письменника.

Сент-Екзюпері любив повторювати, що саме в дитячі роки формуються основні якості людини і що безмірно щасливий той, хто на все життя зумів зберегти здивування перед світом і вдячне ставлення до всього живого. "Всі ми родом з дитинства", - нагадує письменник і знайомить нас з найзагадковішим, зворушливим і нескінченно крихким істотою на ім'я Маленький принц. При всій своїй беззахисності, Маленький принц непримиренний до жадібності і честолюбства. Перед силою його доброти і простодушної мудрості відступає навіть сама жовта змійка - смерть, поки Маленький принц не закликає її до себе, щоб такою ціною врятувати улюблене істота, яке він приручив. Кожна людина, будь то дорослий або дитина, слухаючи казку, задумається, чи, як казав Маленький принц, "побачить серцем" це пронизливо-сумне поетичний твір, в якому Сент-Екзюпері висловив свої найзаповітніші думки. Що необхідно цінувати людину, його усмішку. Що не можна жити без любові і дружби. І що людям потрібна краса поезії і доброта так само, як чиста вода джерела.

                                                                                                                                   

«Планета людей» - друга за популярністю книга Екзюпері - після виходу в світ в 1939 році відразу ж стала бестселером. Це свого роду ліричний репортаж - примхливий набір спогадів, портретів, вражень від подорожей, побутових замальовок ... Різноманітні голоси зливаються в одну неповторну мелодію, яка звучить протягом усього тексту.

                                                                 

До книги увійшли відомі твори видатного французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері: "Південний поштовий", "Нічний політ", "Планета людей", "Маленький принц" і ін. Почуття любові до життя, відповідальності за майбутнє планети, поетизація подвигу - такі основні мотиви філософсько-ліричної прози Сент-Екзюпері.


"Цитадель" - саме своєрідне і, можливо, самий геніальний твір Екзюпері. Книга, в якій по-новому заграли грані таланту цього письменника. Книга, в якій химерно переплелися мотиви причин і військової прози, мемуари та літературні легенди, роздуми про сенс життя і духовні пошуки великого француза. "Цитадель" - книга-лабіринт; мандруючи по ній, відкриваєш нові духовні простору. "Цитадель" - книга-медитація; завершивши її, стаєш трішки іншим.

До збірки увійшли раніше невідомі нариси письменника, невидані глави і фрагменти романів "Південний поштовий" і "Нічний політ", а також в точності відтворені листи і документи, що представляють унікальні свідчення життя і історії створення його безсмертних творів. 



 

 

 

 


Коментарі