Казкове фентезі на літніх канікулах


Казковий світ густо населений усілякими магічними створіннями та істотами і є особливим, дерева у ньому величезні, незнайомі будинки — загадкові, а таємничі та незвичайні істоти можуть з’явитися будь-де та будь-якої миті. Чарівні країни з цілком реальними та вигаданими героями у своїх казкових історіях розповідає не одне покоління письменників, книжки яких, створюють особливу атмосферу: настрій свята, казки, чарівних пригод і магії, дарують відчуття затишку, вдало завершеної подорожі та знайденого скарбу. 
Я вам пропоную ознайомитися та поринути в казково-фантастичні світи разом з героями знаменитих та неймовірних книг. Для кожного нового покоління юних читачів вони стають справжньою знахідкою. Поринайте у знамениті пригоди всією родиною, а потім порівнюйте їх з екранізаціями. Бажаю усім казкового читання-переглядання.

         "Нескінченна історія"  Міхаель Енде

 Кожен читач мріє, щоб історія, яка дуже сподобалася, не закінчувалася якнайдовше. А історія чарівна й поготів – їй узагалі пасуватиме ні чим не обмежена безкінечність. Сила чарів зростатиме, пригоди ставатимуть ще зухвалішими, а герої шукатимуть нові куточки, де ще не бували раніше. Так вважає Бастіян Бальтазар Букс, звичайнісінький не надто щасливий підліток, до рук якого потрапляє книжка з дивною назвою «Нескінченна історія».
Реальність Бастіяна зовсім не влаштовує, і тікаючи від своїх життєвих негараздів та шкільних «ворогів», він випадково, або ж не зовсім випадково, знаходить порятунок у книгарні таємничого пана Коріандра. Там і починається для нього казкова й небезпечна пригода, познайомитися з якою я вам щиро рекомендую.

«Нескінченна історія» – казка з елементами притчі та небанальною філософією. Вона розповідає про країну Фантазію, жахливу небезпеку, яка їй загрожує, про справжнього героя та випробування, які на нього чекають, про щастедракона та царівну, безмежну владу чарів та одночасну їх вразливість. І головне – про те, що казки так само сильно потребують мрійників, як і мрійники – казок.


  "Мандрівний замок Хаула"  Діана Вінн Джонс

   Коли одним із головних героїв казкової повісті стає замок, який     переміщується з пригоди в пригоду своїм ходом, разом із усіма   мешканцями та їхніми гостями, то чекати на класичні чари та   персонажів не варто. Діана Вінн Джонс зварила міцний пунш із   кохання, складних характерів, інтриг, егоцентризму, дружби,   подолання себе та труднощів довколишнього, хай і казкового, світу.
   Головна героїня – мила й сором’язлива дівчина Софі – потрапляє       відьмі під гарячу руку, і та перетворює її на стару буркітливу бабцю. Чари не дають Софі розповісти комусь про своє нещастя, тож дівчина вирушає на пошуки магічного порятунку. Можливо, їй допоможе вогняний демон Кальцифер, який служить страхітливому й небезпечному чарівнику Хаулу? Принаймні, така в нього склалася репутація… Далі всі персонажі цієї історії діють на власний хитрющий розсуд, усе більше інтригуючи читача. Та збагнути всі ходи дивовижної інтриганки Діани Вінн Джонс можна буде лише наприкінці, в момент апофеозу.

   
      "Гобіт"  Джон Р.Р.Толкін

    Легендарному «Володарю перснів» передувала подорож іншого загону героїв, яка й започаткувала події епічної саги Толкіна. Якби чотирнадцяти гномам не заманулося повернути скарби, що їх колись загарбав дракон Смоґ у горі Еребор, то, можливо, їм і не було б потреби шукати зломщика у вигляді гобіта Більбо Беггінса. Тоді гобіт, який понад усе цінує домашній затишок і комфорт, ніколи б не відшукав у цій подорожі перстень, не відгадував загадок Горлума й не пережив би ще купу пригод, які неперевершений професор Толкін нафантазував для своїх мандрівників.
Лише маг Гандальф, як завжди, розумів невідворотність майбутнього, і згідно зі своїм магічним баченням дозволив усьому відбутися. Можливо, не зовсім за його планом, але навіть магія не може передбачити всього.

  "Хроніки Нарнії" Клайв Льюїс

Фентезійний цикл «Хроніки Нарнії» написано в 1950-х роках. За майже сімдесят років від часу свого створення Нарнія завоювала серця не одного покоління дітей, стала складовою сучасного західного канону дитячої літератури, увійшла в поп-культуру.
На початку епопеї (хоча є ще й окрема передісторія) четверо дітей – Сьюзен, Люсі, Едмунд і Пітер – потрапляють у казковий зимовий ліс крізь звичайну шафу в одній із кімнат великого будинку свого дядька, старого професора. А далі починаються справжні пригоди. Діти зустрічають тварин, які вміють розмовляти, дріад, сатирів, кентаврів і різних легендарних істот, яких медієвіст Льюїс не зміг оминути увагою. Мимоволі гості стають учасниками одвічної битви добра зі злом, де на хорошому боці виступає величний і грізний, але милосердний лев Аслан.

Згодом четверо «прибульців» посідають місця принців і принцес Нарнії, та це лише початок довгої подорожі через відчайдушну хоробрість, зраду, дружбу та любов. Виразні християнські алюзії не заважають любити Нарнію читачам різних культур і віросповідань. Це по-справжньому універсальний і захопливий текст, після читання якого можна насолодитися ще й масштабними екранізаціями.

    "Колір магії"  Террі Пратчетт

Дискосвіт Террі Пратчетта починається з роману «Колір магії». На жаль, з усього циклу українською наразі перекладено лише одну книжку «Правда» (переклад з англійської Олександра Михельсона). Тож нехай ця стаття буде ніжним нагадуванням видавцям.
Пригоди в Пласкому світі починаються з прибуття першого на Диску туриста Двоквітка з Агатової імперії в знамените місто Анк-Морпорк та його знайомства з чарівником-невдахою Рінсвіндом, який знається на багатьох мовах Дискосвіту та ще краще на тому, як «вилетіти» з навчання в Невидимому Університеті, не довчившись на чарівника. Один стає чи то другом, чи то гідом іншого, і разом вони подорожують Пласким світом, потрапляючи в карколомні ситуації в різних площинах, та врешті-решт навіть вилетівши за його межі, за самий край. 

     
     "ВДВ"  Роальд Дал

  Одного разу ти дізнаєшся, що ночами таких самих дітей, як ти, з’їдають велетні-людожери. І дізнаєшся не від когось, а теж від велетня, який тебе викрав із сирітського притулку, бо ти його випадково побачила. Але він Великий Дружній Велетень (ВДВ) – єдиний і неповторний у цілому світі.
   Щоб не вподібнюватися до своїх одноплемінників, ВДВ їсть самі лише бридкі ойгірки, а ще збирає сни у свої колекції. Для чого? Читайте одну з найвідоміших дитячих казкових книжок у світі, у якій дівчинка Софі та її новий друг залучили собі в помічники саму англійську королеву. І вже разом з нею позбавили всіх дітей світу страху, що їх з’їдять Тілогриз або Костохруст, або ж Кровопопивач із Дітопожирачем.
Поринути в пригоди Софі й Дружнього Велетня варто хоча б заради того, аби почути, як розмовляє цей добрий дивак. Таких приголомшливо-веселих слів ви точно ще не чули. Та й дізнатися про специфічний ефект Шумбурбульки теж треба обов’язково.


  "Країна Мумі-тролів" Туве Янссон

  Знаменита фінська дитяча письмениця вигадала своїх чарівних персонажів, спираючись на образи прадавніх скандинавських тролів, хоча більш за все вони нагадують маленьких білих бегемотів.
 Казкові повісті про мумі-тролів – то скоріше притчі про життя як воно є, з його романтичністю, затишком і буденністю, у якій завжди є місце дивам. Мумі-тролі живуть у затишній долині в будинку, що своєю витягнутою формою нагадує маяк. Разом з ними живуть їхні друзі, які то залишаються на деякий час гостювати, то, прихопивши когось із господарів, вирушають у нові мандри.
  Усього про мумі-тролів вийшло дев’ять окремих повістей. У них головні герої залишаються тими самими, а поруч – багатий світ чарівних істот, які легко перекочовують у нову історію, а якщо не захочуть, то залишаються лише у своїй. Мумі-тролі ніколи не зраджують собі, і якщо на їхню планету летить комета, і від того випаровуються океани, то достатньо лише встати на диби й іти своїм шляхом далі, а він завжди веде додому.

"Небезпечні мандри" Річард Адамс

 Чи можна створити історію про подорож, яка нічим би не поступалася подорожам людей, але мала одну суттєву відмінність: її героями були б… кролики? Річард Адамс за кермом авто розповідав казкові історії своїм донькам Джульєтті та Розамунді, а потім ці дорожні оповідки поступово перебралися на папір і стали рукописом однієї з найкращих фентезі не тільки для дітей, але й для дорослих.
  Світ мешканців Вотершипського пагорба, як і наш, має свої страхи, радощі, перемоги та подвиги. Якщо забути, що мова про кроликів, а про це забути дуже складно (так реалістично й цікаво описує їхні пригоди автор), то всі надбання героїв можна перенести на світ людей і знайти відповіді на багато питань щодо гармонійного життя на Землі.   
        

  "Фантастичні звірі і де їх шукати"  Джоан Ролінґ

 Фантастичних звірів дослідив, а потім описав видатний зоолог чарівного світу – Ньют Скамандер. В його книжці за алфавітом описано різних представників магічної фауни. 
Фантастичні звірі і де їх шукати - це енциклопедія, яка містить 75 видів магічних істот з детальним їх описом. За обсягом книга невелика, містить переважжно описи магічних тварин. Для тих хто є фанатом Гаррі Поттера - це чудове доповненння до колекції книжок з "гаріпоттерської" серії.
Здається у світі, що хворіє на тотальну поттероманію, без цих знань сьогодні ніяк не обійтися. 




  "Кораліна"  Ніл Гейман

  Ніхто з дітей ніколи не може бути завжди задоволеним поведінкою своїх батьків. Зовсім не дивно, що іноді виникають думки, а що було б, аби батьків поміняти на інших – кращих і слухняніших, які б готували лише те, що любиш, і завжди мали змогу присвятити тобі весь свій час та увагу. На таку привабливу пропозицію і спокусилася Кораліна, коли переїхала до нового будинку разом зі своїми справжніми, увесь час заклопотаними батьками.
  У домі знайшлися таємничі двері, за якими Кораліна зустріла Іншу Маму та Іншого Тата, дуже схожих на її справжніх батьків, тільки замість очей вони чомусь мають ґудзики. І справді, чому? У світі Іншої Мами все краще, хоча він, як дзеркало, відображає життя ззовні, у справжньому світі. Чи можна встояти перед тим, що тобі все дозволяють і виконують будь-яке бажання, але… завжди знаходяться але.

Коментарі