Дивовижні книги засновані на реальних подіях


Життя часом буває більш непередбачуваним, дивним і шокуючим, ніж високобюджетні фільми з безліччю спецефектів і фантастичні книги з єдинорогами. І в таких історіях є особливий шарм, який притягує увагу мільйонів читачів. Рекомендую незвичайну добірку творів, заснованих на реальних подіях, які ви ще довго не зможете забути.

Історія про те, як один добрий вчинок може змінити все ваше життя.
 
Наступна книга в нашій добірці теж розповідає про неймовірну дружбу людини і тварини – тільки тепер головним персонажем виступає рудий харизматичний кіт Боб. Незважаючи на те, що події в цьому творі куди більш легкі, ніж тяготи під час Другої Світової війни, нашим героям також доводиться долати спільні труднощі. «Вуличний кіт на ім’я Боб. Як людина і кіт знайшли надію на вулицях Лондона» – це автобіографічний роман Джеймса Бовена. Зараз він популярний письменник і музикант, але раніше його життя було в повній розрусі. Бездомний, колишній наркоман, людина, яка абсолютно втратила надію на світле майбутнє і готова ось-ось переступити останню межу, якби в його житті не з’явився Боб. Світла і така добра історія легко скрасить сумовитий вечір і змусить ще довго посміхатися при спогадах про неї. 


Ковток ностальгії – теплою, сонячною і наповненою творчістю.
 
Діна Рубіна – письменниця з абсолютно незвичайним, проникливим і зачаровуючим стилем письма. При прочитанні її творів ти повністю загортаєшся в створену нею атмосферу і забуваєш про те, що відбувається навколо. Книга «На сонячному боці вулиці» не стала виключенням. Автобіографічна історія, наповнена ностальгією за рідним містом – Ташкентом, щирими почуттями, близькими людьми, творчістю і захоплюючими подіями. Твір буде близький багатьом, адже іноді так хочеться хоч на хвилину поринути в легке, безтурботне дитинство. 


Дрібка добра в темряві безвиході: як одна людина врятувала тисячу життів.
 
«Список Шиндлера» (або «Ковчег Шиндлера» в дослівному перекладі з англійської) – твір про одну із найстрашніших подій, які коли-небудь відбувалися на планеті Земля. Про Голокост за часів Другої Світової війни і про муки, яким масово піддавалися євреї в концтаборах. Але жорстокість – не єдине, що правило тоді, і серед мороку іноді з’являлася примарна надія і доброта. Історія, описана Томасом Кініллі, розповідає про німецького бізнесмена і промисловця Оскара Шиндлера, що врятував понад тисячу євреїв в Польщі, ризикуючи при цьому власним життям. 


Про професію профайлера і розслідуванні злочинів з перших вуст.
 
Мемуари Джона Дугласа про його кар’єру профайлера, укладені в книзі «Охотник за разумом: Особый отдел ФБР по расследованию серийных убийств» вважаються бестселером за версією New York Times і не раз перевидавалися на різних мовах світу. У ній переплітаються реальні розслідування злочинів, жахливі деталі вбивств і кумедні професійні історії. Джон Дуглас спільно з журналістом Марком Олшейкером докладно розкривають особливості роботи спецагента ФБР і тонкощі кримінальної психології. Якщо ви в захваті від детективів і реальних історій, ця книга вам дійсно сподобається. 


Історія про неперевершеного шахрая XX століття, розказана ним самим.

Френк Ебігнейл – найбільш зухвалий і невловимий шахрай XX століття. За весь час шахрайської діяльності він підробив чеки на два з половиною мільйони доларів, прикидався людьми абсолютно різних професій – від адвоката до хірурга, і близько 5 років примудрявся ховатися від переслідування, подорожуючи по всьому світові. Для здійснення основних махінацій він використовував лише гострий розум і набір канцелярських предметів: ручку, клей, ножиці і гумку. Незважаючи на вчинені в юності шахрайства, Френку вдалося стати на «праведний» шлях. Зараз він дає лекції в Академії ФБР, працює консультантом з питань безпеки і є автором однієї з найбільш захоплюючих книг, заснованих на реальних подіях, «Поймай меня, если сможешь. Реальная история самого неуловимого мошенника за всю историю преступлений». 


4 в 1: історія, яка вразила психіатрів і розбурхала весь світ.

Історія Біллі Милліґана – американця, який народився в 1955 році у Флориді, – приголомшила не тільки сферу психіатрії, але і весь світ. Потрапивши у в’язницю в 1977 році за звинуваченням у зґвалтуванні трьох дівчат, його визнали психічно неосудним. І все тому, що в його свідомості «жило» 24 особи. Абсолютно несхожих один на одного, з різними талантами, рівнем IQ, статтю і навіть віком. Детально його історію розповів американський письменник Деніел Кіз в «Таємничій історії Біллі Миллігана». Для написання цієї книги автор багато часу розмовляв з самим Милліґаном, з десятком його лікарів, близьких і друзів. Далеко не всі вірять історії Біллі і досі вважають його просто чудовим актором, який вирішив уникнути терміну у в’язниці. Але власні висновки краще зробити після прочитання книги. 


Щиро, сатирично і болісно про дитинство з деспотичним вихователем.

Повість Павла Санаєва «Похороните меня за плинтусом» довгі роки користується великою популярністю. Щира, справжня, болісна, сатирична та жахлива від того, наскільки подібні ситуації звичні і повсякденні для нас. Але незважаючи на все це, книга читається абсолютно легко. У ній автор розповідає про дорослішання звичайного восьмирічного хлопчика Сашка Савельєва – прототипа самого Павла Санаєва в дитинстві. Він живе з деспотичною бабусею, яка любить його сильною, але частково жорстокою любов’ю і не пускає його жити з власною матір’ю. Це історія про доросле життя, побачене очима хлопчика, яке він проживає не зі своєї волі, але не втрачає в ньому себе. 


Про те, як провести рік у в’язниці, не зійти з розуму і винести для себе з цього хоч щось хороше.

Серіал «Оранжевый – хит сезона. Как я провела год в женской тюрьме» вийшов на телеканалі Netflix в 2013 році і завоював безліч шанувальників. Але мало хто знає, що серіал був знятий за мотивами однойменного автобіографічного твору Пайпер Керман. І книга анітрохи не гірша за екранізацію, а багато в чому навіть і краща за неї. Відверта історія про рік життя, проведений в жіночій американській в’язниці, а також про дівчину і її близьких, які з гідністю подолали таке випробування. Незважаючи на деяку монотонність буднів (а чого ще можна чекати від тюремного ув’язнення?) книга змушує замислитися над тим, як важливо ніколи не опускати руки, бути сильним і не втрачати себе. 


Зворушлива історія про незвичайну дружбу у Другій Світовій війні.

Історії про тварин завжди торкаються душі. А залишитися байдужим після тих, які відбувалися в реальному житті, практично неможливо. «Смерти вопреки. Реальная история человека и собаки на войне и в концлагере», написана Робертом Вайнтраубом, розповідає про віддану дружбу англійського солдата ВПС Френка і собаки Джуді. Разом вони пройшли через всю Другу Світову війну, не раз рятували один одного і залишилися разом до кінця життя. Зворушлива, щемлива, щира і самовіддана – це реальна історія, яка варта уваги кожного читача на планеті. 


Життя в психіатричній лікарні очима колишньої пацієнтки.
 

З автобіографічною історією Сюзанни Кейсен, описаною в книзі «Перерване життя», ви швидше за все знайомі завдяки культовій екранізації, головні ролі в якій зіграли Анджеліна Джолі і Вайнона Райдер. У творі описується реальна історія 18-річної Сюзанни, яка після невдалої спроби суїциду потрапила в психіатричну лікарню і провела там більше двох років. Перед читачами розкривається зовсім інший світ, укладений в стінах шпиталю, і справжній прояв здорової і божевільної свідомості. Незважаючи на важку тематику, книга читається досить легко і змушує задуматися про насправді важливі речі.

Коментарі