Відмовся від пакета – врятуй природу!

3 липня у всьому світі відзначають Міжнародний день без пластикового пакета. Поліетиленові пакети – такі звичайні для побуту і такі руйнівні для довкілля. Весь світ уже усвідомив, якої шкоди вони завдають навколишньому середовищу. Це один з найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля.

Пластиковий пакет став символом забруднення довкілля

Люди відмовляються від використання пакетів, проводять прибирання та віддають зібраний поліетилен у переробку. У багатьох країнах не тільки переробляють пластикові пакети, а й намагаються зменшити його використання.


 топ-7 причин відмовитися від звичного використання целофану

1. Середньостатистична тривалість життя пакета – 12 хвилин, а розкладання – 400 років. Ймовірно, він може розкладатися і довше, адже пластик був створений не так давно і людство може тільки здогадуватися про термін життя цього винаходу. Поки жоден пакет в світі природним  шляхом не розклався.

2. Пластикова упаковка і поліетиленові пакети, зокрема, стали причиною загибелі тварин. Особливо поширена загибель морських мешканців. У рік гине близько мільйона морських птахів і приблизно 100 тисяч інших тварин. Пластиком ми вбиваємо тих, ким зазвичай розчулюємось: китів, дельфінів, черепах, тюленів. Так, черепахи плутають поліетилен з медузами, їдять і вмирають.

3. Кількість пластикових відходів збільшується з кожним роком через те, що стає все більше пластикової упаковки. На виробництво одноразової упаковки йде 26% всіх вироблених пластиків. Зі зростанням чисельності населення буде зростати і кількість упаковки.

4. Стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) здатні «прикріплятися» до пластикових фрагментами. З дрібними шматочками пластика вони потрапляють в організм тварин, вбиваючи їх і поширюючись далі по всьому харчовому ланцюгу.

5. Пакети, які біорозкладаються, світ не врятують. Найчастіше вони всього лише розпадаються на дрібні частини пластика, які сотні років розкладаються і володіють тими ж властивостями.


6. Справжня ціна пакета – це не тільки його вартість. Пластик для пакетів роблять з нафти, видобуток якої часто супроводжується катастрофічними розливами, згубними для всього живого. До речі, не можна забувати і про те, що при переробці нафти, при виробництві пластику, при його фарбуванні утворюється величезна кількість небезпечних речовин, які отруюють повітря, воду і грунт.

7. Спалювати використані пакети не можна – при горінні виділяються шкідливі для людини речовини.


Що можна зробити?

– відмовтеся від нескінченної покупки пакетів в магазині і заведіть багаторазову тканинну сумку. Така сумка прослужить вам дуже довго.

– не пакуйте продукти в додаткові пакети. Наприклад, при покупці бананів або апельсинів можна спокійно обійтися без целофанового пакета і наклеїти цінник прямо на фрукт.

Пропоную приєднатися до акції та відмовитись від використання пакетів.

 Ця акція проводиться з 2011 року, мільйони людей по всьому світу приймають в ній участь.

 А щоб це не здавалось непосильним завданням, є альтернатива:

• - багаторазова еко-сумка, це не тільки заміна пластиковим пакетам, але й тренд сьогодення.

• - багаторазові пляшки теж стали частиною сьогоднішнього стилю. Пити воду з них набагато приємніше.

• - купити термогорнятко улюбленого кольору і ваша кава буде смачніша, ніж з пластикового стаканчика.

• - пластикові соломинки заміняються багаторазовими металічними.

• - пластикові контейнери для їжі теж замінити на багаторазові, а краще на скляні, це корисно для здоров'я.

• Тільки 1 місяць і світ стане чистішим і безпечнішим для живих істот.

• Липень без пластику - це глобальний рух, який допомагає мільйонам людей зрозуміти, яку шкоду завдає пластик нашому довколишньому середовищу та спробувати змінити це.



Коментарі