Видатний італійський поет доби Відродження


В 2020 році виповнюється 755 років від дня народження видатного італійського поета доби Відродження, одного з основоположників літературної італійської мови, видатного письменника, богослова, політичного діяча – Данте Аліг’єрі (1265-1321).


В світову історію Данте увійшов як творець поеми «Божественна комедія» і своїм великим коханням до Беатріче. У 1295 році Данте Аліг’єрі написав поему «Нове життя», яку вчені назвали першою в історії світової літератури автобіографією. У цій поемі Данте оспівував Беатріче – дівчину, в яку він закохався, коли йому було лише 9 років. Смерть коханої поклала початок філософським роздумам Данте про життя і смерть. Його новою музою стала Філософія. Проте саме це кохання було найсвітлішою подією в житті Данте й, можливо, поштовхом до літературної творчості. У багатьох поезіях Данте зобразив Беатріче як напівбожество, що постійно спостерігає за ним.


Любов до флорентійки Беатріче набрала для нього таємничого сенсу; він наповнював нею кожну мить свого існування. Її ідеалізований образ займав значне місце в поезії Данте. У 1292 році він почав творчий шлях з оповіді про юне кохання «Нове життя» («італ. La Vita Nuova»), що складається з сонетів, канцон і прозового коментаря про любов до Беатріче. Духовна сила творіння Данте притягувала до нього погляди читачів упродовж століть. І сьогодні «Божественна комедія» сприймається як правдива розповідь про людину і світ. 


«Божественна комедія» — філософсько-фантастична поема Данте Аліг'єрі, його основний твір, вважається шедевром світової літератури, написаний тосканським діалектом.


У трьох частинах («Пекло», «Чистилище», «Рай») Данте описує свою мандрівку до Бога, слідуючи спочатку за Вергілієм до місця, від якого його супроводжує Беатріче, що уособлює милість Божу. Твір, який є цілою енциклопедією знань середньовіччя, стоїть на вершині італійської поезії. Подорож поета трьома світами, що описана в «Комедії» — це символічний шлях людства в його прагненні до істини.


Поема має декілька шарів: це і особиста драма поета, і алегоричний опис історії Флоренції, і опис світу: в першій частині Данте розповідає про неорганічну природу, в «Чистилищі» — про живу природу, а свої метафізичні погляди викладає в «Раї». Спершу твір мав назву «Комедія», епітет «божественна» вжив у своєму дослідженні про поему Данте «Argomenti in terza rima alla Divina Commedia» італійський письменник-гуманіст Джованні Бокаччо. З того часу поему публікують з назвою «Божественна комедія». Поет працював над твором у 1307-1321 р.р. «Божественна комедія» - плід всієї другої половини життя і творчості Данте, поема опублікована у 1555 році у Венеції.


Вже більше шести століть цей твір вражає читачів пристрасністю і людяністю, стрункістю задуму і широтою поглядів. Ім’я великого італійського поета Данте Аліг’єрі овіяне всесвітньою славою. Його творіння знає весь цивілізований світ. Їх читають, перекладають, вивчають у всіх кінцях землі. Данте Аліг’єрі першим стоїть у ряді титанів Відродження. Він першим кинув виклик насильству та жорстокості середньовічного світу, першим підняв прапор гуманізму, і цим зробив свій крок у безсмертя.

Коментарі