Сучасна література для тінейджерів


Молодь – дуже уважна та вимоглива аудиторія. Під час дорослішання підлітки визначають власні інтереси, бажання та розставляють пріоритети. На сторінках книг вони намагаються знайти споріднені душі й, ототожнюючи себе з головними героями, наповнюють своє життя переживаннями та пригодами. Саме тому сучасна підліткова література – це не просто книжки про проблеми взаємовідносин з батьками та перше кохання, а твори, в яких підіймаються актуальні, цілком дорослі питання. Саме під час літніх канікул стануть у нагоді книги сучасних авторів, що допоможуть зрозуміти себе та знайти відповіді на запитання, що іноді крутяться в голові, але не завжди вистачає сміливості поставити їх дорослим.


“Диво” Р. Дж. Паласіо.

Повість Р. Дж. Паласіо «Диво» – світовий бестселер, що розповідає про десятирічного хлопчика Огеста Пуллмана. З одного боку, так само, як усі хлопці його віку, Огест фанатіє від «Зоряних воєн», грає зі своїм собакою, свариться та мириться зі старшою сестрою, обожнює ходити на дні народження до своїх друзів, грати в комп’ютерні ігри, ласувати морозивом та займатися іншими звичайними речами. Але з іншого боку, Огест зовсім не такий як його однолітки. По-перше, він ніколи не ходив до школи — з ним удома займалася мама. По-друге, через генетичну аномалію, синдром Трічера Коллінза, його обличчя сильно відрізняється від “звичайних” облич. У свої 10 років Огест переніс аж 27 операцій, але вони не зробили його «таким». І ось настав день, коли хлопчик повинен піти до звичайної школи. Авторці вдалося створити дуже гостру, проникливу і водночас легку та смішну історію, яка вселяє надію та віру в людей. 

“Не такий” Сергій Гридін.

Ця книга вражає своєю відвертістю. Про школу, родину, суспільство, полишених самих на себе дітей, і взагалі про життя, яким воно є – без прикрас і без купюр, сповнене суворих реалій і випробувань. Може, хтось скаже, що бути дитиною, тим паче підлітком – просто. Але якщо ти відрізняєшся від решти, скажімо, надмірною вагою, тобі не оминути зневаги і знущань однолітків і навіть дорослих. Однак у тебе залишається шанс знайти в собі силу піднятися над своїми образами, зусиллям волі змусити себе стати «таким», який порятує не лише себе, а й простягне руку допомоги слабшому. 

“Черепахи аж до низу” Джон Грін.

Нелегко знайти людину, яка бачить світ таким само, яким його бачиш ти. Шістнадцятирічна Ейза ніколи не прагнула розгадати таємницю мільярдера-втікача Расселла Пікетта, але тепер ідеться про винагороду в сто тисяч доларів, до того ж Дейзі - її Найкращій та Найбезстрашнішій Подрузі - кортить взятися за розслідування. Тож дівчата разом долають невелику відстань і великі бар ’єри, що відділяють їх від Девіса, сина Расселла Пікетта. Ейза старається. Вона старається бути хорошою донькою, хорошою подругою, хорошою ученицею і, можливо, навіть хорошим детективом. Але їй доводиться жити всередині спіралі власних думок, яка дедалі більше закручується. Після тривалого мовчання Джон Ґрін, визнаний титулований автор «У пошуках Аляски» та «Провина зірок», повертається до читачів із новим блискучим романом про кохання, стійкість і непорушну дружбу на все життя.

“ПРИВІТ, ЦЕ ЧАРЛІ, АБО ПЕРЕВАГИ СОРОМ’ЯЗЛИВИХ ” Стівен Чбоксі.

Сучасна книга для підлітків, яку порівнюють з «Над прірвою у житі» Селінджера. Роман дорослішання, який ніколи не втратить популярності. Щоденник Чарлі – простого хлопця, про якого прийнято казати «не популярний». Він не ходить на вечірки і не тусить з модними компаніями. Він читає книги, веде щоденник, рефлексує свої нервові зриви та перші любовні переживання. Протягом книги читача чекають неймовірні метаморфози. Так само, як і Чарлі. Адже він точно знає, що добре бути тихонею. Саме таку назву отримала екранізація роману з Логаном Лерманом та Еммою Уотсон у головних ролях. 

“Йорґен + Анна = любов ” Вігдіс Йорт.
 
Перше кохання, боязка і сором'язлива і в той же час смілива і відчайдушна. На початку Анна ще весела, рухлива десятирічна дівчинка, яка обожнює таємниці, лазити по деревах і ганяти на велосипеді. Але ось в її класі з'являється новачок, і звичний світ Анни перевертається догори дном - вона закохується. На шляху у неї виникають суперниці, але це ж любов - так що всі методи досягнення мети йдуть в хід. 

“Дівчата з 13-ї вулиці ” Малгожата Гутовська-Адамчик.
 
Ви ще не читали такої відвертої, правдивої та проникливою книги, де з надзвичайних розумінням описуються проблеми чотирнадцятирічних. Вічно похмура Агата, легковажна Клаудія і старанна відмінниця Зося - однокласниці, але не подруги. Занадто вони різні. Але несподівано доля зводить дівчаток разом. Вони отримують незвичайне завдання - читати вголос їх ровесниці Магді, яка лежить в комі після нещасного випадку. Уражена Агата розуміє, що ця дівчина і є та таємнича незнайомка, яка з недавніх пір постійно їй снилася! Своїми припущеннями вона ділиться з Клаудією і Зосею. Тепер у них є спільна мрія: Магда повинна прокинутися. 

“Тринадцять причин чому ” Джей Ашер.
 
«Тринадцять причин чому» – історія про справжнє кохання, якого так і не було, і про несправжнє, що буквально зруйнувало життя. Історія, яка переконує читачів у тому, що кохання неможливе без розуміння, підтримки й емпатії. Історія надзвичайно щемлива, бо в ній немає навіть надії на щасливий фінал. Так-так, головна героїня роману померла, а головний герой так і не наважився сказати їй три заповітних слова. 

Певною мірою, роман Ашера – це своєрідний виклик для читача, що передбачає копирсання у власній історії, пошуки своїх маленьких і великих провин та грішків. Це зіткнення з неоднозначністю та неминучістю – героїня померла й ніхто не зможе її врятувати. Це доволі важка розмова про незмінно жорстокий світ підлітків: про булінг, домагання (harassment), відповідальність, зради та лицемірство. 

Поза тим, «Тринадцять причин чому» – це роман, який хочеться прочитати. І не лише через цікавий сюжет, інтригу та психологізм, але й через бажання побачити власне відображення навіть у такому бруднуватому дзеркалі.

“Перехідний вік… моєї мами ” Ірина Мацко.
 
Ніби несподівано до Алі прилетіли її тринадцять. І знову все стало якимось дивним – світ, друзі, події в сім’ї і, навіть, вона сама. Алю приваблює і насторожує її ж загадкова дорослість. Тіло, погляди, думки і кругозір змінюються так швидко, що обертом іде голова. Її захоплюють нові почуття, бажання, можливості, тривожить внутрішня невизначеність. Багато нових вражень і відчуттів прийшло до неї на порозі дорослості. Несподівано для себе вона відчула перше кохання, до неї прийшли зовсім не дитячі думки про життя і цінність кожної людини. Найсильніше вразило Алю її ж відкриття, що перехідний вік переживають не тільки підлітки. Виявляється, в її мами – також перехідний період, теж непростий. І в неї є свої таємниці. Мама, долаючи свої труднощі, доростає до розуміння, що її дочка вже майже доросла – інша, ніж була дитиною. І вони починають спілкуватися не просто як мама з дочкою, а як подруги. 

“Чат для дівчат”
  
Збірка оповідань із промовистою назвою містить дванадцять історій про дівчат-підлітків. А оскільки життя юної людини багатогранне, то й оповіді про нього торкатимуться різних, не завжди демонстрованих тем. Основним лейтмотивом книжки є стосунки – з рідними, з друзями та коханими, зі вчителями і незнайомцями. Пошук порозуміння з іншими в підлітковому віці (та й поза ним) є не менш важливим, ніж пошук себе, і авторки оповідань не даремно присвятили чимало уваги розвитку почуттів та висвітленню конфліктних ситуацій, які знайомі кожній дівчині. 

Разом із тим, у збірці відверто звучать теми, які не часто обговорюються публічно, адже кому хочеться зізнаватися у невдалій боротьбі з прищами або ненависних обмацуваннях у транспорті. Чесність із читачем є визначальною рисою “Чату для дівчат”. Письменниці не намагаються “зійти” до підлітків і “ненароком” чогось навчити – і, можливо, саме це є найкращим способом заслужити довіру дівчат 12-14 років. 

“Арсен” Ірен Роздобудько
 
13-річний Арсен мешкає у Києві разом з мамою. Батько пішов з родини, тому герой призвичаюється до ролі єдиного чоловіка у сім'ї. Влітку хлопець вирушає провідати бабуся та дідуся, яких не бачив тривалий час. Там на нього чекає не тільки відпочинок на лоні природи, але і моторошна таємниця, яка виринає з минулого. Героєві належить її розгадати і... трохи змінитися. Адже пригоди, важлива справа і перше кохання як-ніяк, а змушують подорослішати. 

Коментарі