Присвячено книголюбам


Часто в міських парках можна зустріти людину з книгою. Це ідея безумовно сподобалася архітекторам, і тоді з'явилася книга в камені, металі, у монументі, у вигляді вуличних скульптур, і навіть у вигляді фонтанів. У різних містах світу існує величезна кількість скульптурних композицій, які присвячені книгам, письменникам, героям літературних творів і навіть читачам.
Оригінальний пам'ятник стоїть у дворі дитячої бібліотеки в Єревані (Вірменія). Скульптура заввишки близько 2,5 метрів складається з книг і світильників. Автор реалізував ідею «читаючого» пам'ятника зовсім незвично. Будь-який бажаючий може сісти на скульптуру, ставши читачем. Перебуваючи в цьому «кріслі» з книг, ви самі стаєте героєм пам'ятника, навіть можете почитати величезну книгу, освітлену символічною лампою.



У маленькому містечку Уеллс (Англія), можна натрапити на паркові скульптури «читаючих» середньовічних матрон, що витончено розташувалися на лавках міського парку.



Скульптурна композиція «Ніч перед екзаменами», де зображені київські студенти – першокурсники. Дана скульптура розташована на території Університету економіки та права «Крок» в Києві.


Для багатьох авторів, які працюють у жанрі міської скульптури, книга і людина, яка читає, асоціюється зі студентством. Приклади подібної творчості в різних країнах багато в чому збігаються. Наприклад, у Гомелі (Білорусь) біля державного університету імені Ф. Скорини з'явилася кам'яна студентка, яка читає, їсть яблуко і задивляється на перехожих.


А ось веселий пам'ятник вундеркіндові в Кореї, як би натякає книголюбам і студентам не перестаратися в осягненні наук і читанні, а то можете перетворитися на великоголового «ботаніка». Хоча хіба це так вже погано?


У місті Льовен (Бельгія) студент-читач настільки перезаймався в ніч перед іспитом, що змушений поливати себе кока-колою.


А що ви побачите у цій гротескній композиції «Незважаючи на історію»? Цей пам’ятник книзі встановлений у Лондоні.


Пам’ятник читаючий дівчинці в Мадриді відображає світ фантазій, в який переносять книги. Насправді, це символ інтелектуального навчання жінок, присвячений Кларі Кампоаор, активістки за права жінок (це мабуть ім’я Клара зобов’язує).

Коментарі