Світ дитячих еко бібліотек


Бібліотеки постійно змінюються, більшість із них вже давним-давно перестали просто бути місцем, де беруть і куди повертають книги. Дарма, що поки не усі це помітили. Пропонуємо вам, любі друзі, здійснити віртуальну мандрівку у світ дитячих еко бібліотек світу.


У Лондоні відома художниця та дизайнер Лаура Форд була запрошена перепроектувати інтер'єр дитячої бібліотеки. Натхненна географічними картами, вона створила середовище, яке заохочує дітей досліджувати світ навколо. "Гірський" зелений шкіряний диван використовують для розповідання історій, ще є острів, на якому стоять комп'ютерні столи та червоні вігвами з природним освітленням, які використовують для читання. Ось такий собі бібліотечний комплекс. Як зазначає керівник, це - "творчо розроблене середовище для пізнавальної діяльності та розвитку дитячої фантазії".



Серед незвичайних бібліотек світу -дитяча секція публічної бібліотеки Еванстона, штат Іллінойс, США. Простір бібліотеки - це не тільки різноманітні зони для читання, а й майданчики для ігор та обговорення прочитаних книг.






Кілька років тому в Сінгапурі відкрилася перша у світі зелена бібліотека для дітей, що отримала назву «Мій будинок на дереві». Бібліотека побудована з використанням вторинного матеріалу: енергоефективне світлодіодне освітлення, полички і декорування зроблені з більш ніж 3 тис. перероблених пластикових пляшок.



У зеленій бібліотеці зібрано близько 45 тис. книг, третина з яких - про тварин, рослин, природу, воду, погоду, навколишнє середовище, утилізацію відходів та зміну клімату. Основна мета створення зеленої інноваційної бібліотеки - плекати в дітей любов до природи.






Тема тропічних лісів стала цікавою для публічної бібліотеки у місті Плейнфілд, Нью-Джерсі, США. Ось так вона виглядає після "реконструкції". Солом'яні халупки забезпечують тихі та затишні місця для читання. Простір також може вмістити до 80 дітей для перегляду фільмів на екрані, і це можна зробити навіть не переставляючи меблі.








Коментарі