Українська революція 1917-1921 років на Вінниччині



Активно і плідно нині досліджується історія становлення української нації та формування її в незалежну унітарну державу. Найпотаємніший з них, донедавна, період, що відноситься до 1917-1921 років, який ми зараз вивчаємо під терміном «Українська революція», 100-річчя якої нині відзначаємо багатьма статтями, дослідницькими телерадіопрограмами, науково-практичними заходами, історичними зустрічами й конференціями, пізнавальними лекціями та дискусіями, науковими дописами та виданнями. 

Поява нової краєзнавчої книги у Вінниці стала справжньою подією. Ми, бібліотекарі, як справжні фахівці інформаційної сфери, намагаємось максимально використати можливість ознайомитись з останніми виданнями вінницьких авторів та літератури про Вінницю. 5 грудня у КП «Місто змістів – Вінницький HUB» за участі авторської групи - відомих вінницьких істориків-науковців, дослідників, викладачі ВНЗ та журналістів відбулась презентація книги бібліографічний довідник «Українська революція 1917-1921 в іменах».



Ця унікальна історична книга відкриває для нас величезний та досить новий у своїх дослідженнях шар вітчизняної історії початку ХХ-го століття. Ми дізнаємось про події тих часів, коли, на початку березня 1917 року було створено Українську Центральну Раду – орган, який вважається своєрідним Парламентом майбутньої Української народної республіки; про суперечливі та швидкоплинні військові баталії як в Україні, так і на Вінниччині.







Саме життю нашого славного Поділля, Вінниччини в той період присвячене унікальне науково – дослідницьке видання «Українська революція 1917 – 1921 років в іменах: вінницькі сторінки».

Це біографічний довідник, який містить в собі відомості про діячів того періоду на теренах сучасної Вінницької області, охоплює дані про уродженців нашого краю та осіб, які брали активну участь у діяльності різних інституцій як владних, так і суспільних, а також соціальних, гуманітарних, політичних.




Видання містить 373 статті, інформації та довідки, а також хронологічний конспективний довідник подій на Вінниччині в період 1917 – 1921 років, архівні документи, мапи та ілюстрації. До авторського колективу увійшли 32 особи: в основному, це науковці вінницьких ВНЗ, музейні та архівні співробітники, колеги з «Центру історії Вінниці». Основа колективу -науковці - історики Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського. Видання здійснено завдяки їхній дослідницькій роботі, та вийшло під упорядкуванням доктора історичних наук, доцента ВДПУ Тетяни Кароєвої та під загальним й науковим керівництвом кандидата історичних наук, професора цього ж вишу Юрія Зінька.



Таке видання стало можливим за сприяння Вінницької міської ради та міського голови Сергія Моргунова, за підтримки управління культури міськради й фінансової підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької облдержадміністрації в рамках реалізації проектів розвитку інституцій громадянського суспільства.

Рекомендоване науковцям, викладачам, історикам, а також всім, хто цікавиться історією рідного краю.




Коментарі