Степан Руданський – віртуоз українського гумору

 


До яскравого сузір'я кращих синів України, котрими пишаються рідні та земляки, належить й ім'я Степана Руданського, невтомного борця за незалежність рідної землі. Його по праву вважають гордістю і славою Вінниччини, оскільки це була особистість, вельми обдарована Богом: талановитий український поет-лірик, гуморист і сатирик, перекладач, етнограф, історик, художник, археолог, громадський діяч, здібний лікар...

Поетична спадщина Степана Руданського - коштовна оздоба української класичної літератури. В історію української літератури Степан Руданський ввійшов як автор славнозвісних співомовок, глибоко ліричних віршів, що стали народними піснями, а також як визначний перекладач.

З нагоди дня народження С. В. Руданського в бібліотеці проведена літературна година «Степан Руданський – віртуоз українського гумору». Бібліотекар розповіла про життєвий шлях поета та ознайомила з поетичною спадщина видатного українського письменника-земляка. Школярі дізнались про те, що Степан Руданський писав чудові ліричні вірші, багато з яких стали піснями. Найвідоміша та найпопулярніша з них - "Повій, вітре, на Вкраїну". Вона відома далеко за межами України як гімн кохання й незрадливої любові до України.

Твори Руданського різні за змістом, вони майстерні, дотепні, відзначаються глибоким ліризмом та іскристим народним гумором. Поет розділив їх на пісні, приказки, байки, небилиці, співи, переклади і переспіви.


 Степан Руданський все своє життя (на жаль, воно було дуже коротким - поет прожив усього 39 років), всю творчість віддав людям. Літературна й громадська діяльність поета становить світлу сторінку в історії утвердження національної самобутності українського народу.

Творчість Степана Руданського відіграє значну роль у сучасній українській літературі. Його твори не втратили актуальності. Про це свідчать впровадження літературно-мистецької премії його імені, всеукраїнські свята гумору "Калинівський самоцвіт", які щороку проводяться на Вінничині.

Завдяки своїй народності й мистецькій довершеності твори Степана Руданського користуються сьогодні широкою популярністю серед читачів різного віку багатьох країн. Особливо вони полюбилися дітям, про яких і для яких він писав.



Коментарі