Король чарівних світів

 

Роджер Желязни – американський письменник-фантаст. Лауреат престижних відзнак: премії Американського товариства авторів-фантастів «Неб’юла» (тричі) та нагороди з наукової фантастики імені Г’юґо Гернсбека (шість премій). Ім'я цього американського письменника відомо далеко за межами США. Він за життя став класиком.

Желязни Роджер Джозеф народився 13 травня 1937 року у місті Юклід (США) у сім'ї емігрантів. Батько письменника був за національністю поляком, а мати ірландкою. Перші фантастичні історії, на той момент більш казкові, Роджер почав писати у десятирічному віці.


Вищу освіту майбутній популярний письменник здобував на психологічному факультеті Вестерн-Резерв, а далі на віділенні ангійської філології у Колумбійському університеті. Отримав ступень магістра у 1962 році. У студентські роки Желязни зацікавився східними єдиноборствами, зокрема дзюдо. А з айкідо, вже згодом, письменник отримав "чорного пояса". Зацікавленість екзотичною культурою Азії та Індії також відобразилася у вивчені японської мови та хінді, прийомів медетації та правил серйозної гри у шахи.


Саме під час навчання в університеті Желязни почав писати оповідання у фантастичному жанрі та вірші. Друкувати наважувався тільки римовані твори. Але після служби у армії, працюючи на різних роботах, письменник- фантаст все ж таки вирішив зробити широковідомими свої оповідання й отримав широку прихильність читачів й декілька престижних літературних премій.

З 1979 року Роджер Желязни став вважати себе професійним письменником. Найбільшу популярність та кількість нагород отримав його цикл романів у жанрі фентезі «Хроніки Амбера». Усього видано понад 150 оповідань і 50 книжок Роджера Желязни. На думку багатьох, кращі книжки Роджера Желязни – «Ніч у безвідрадному жовтні», «Князь Світла» і серія «Хроніки Амбера».

До 85 річчя з дня народження Роджера Желязни пропоную вам ознайомитися з найкращими цитатами з книг письменника фантаста.
* Навіщо переживати про те, що я не зможу пошкодувати, коли втрачу.
* У будь-якій історії є більше, ніж одна сторона.
* Загадки це краще, ніж повна відсутність відповідей.
* Нікому з тих, хто живе зараз, і жили до нас, не вдалося уникнути помилок.
* Чим хороші міркування - завжди можна переконати себе, що чиниш благородно, а не, скажімо, боягузливо.
* Мрій про одне, роби зовсім інше, і тоді, у будь-якому випадку, залишишся у виграші.
* Таке життя: довіряй – і тебе обдурять, не довіряй – обдуришся сам. Як і більшість парадоксів, він нерозв'язний.
* Сон, найпрекрасніша з насолод життя, на відміну від інших, не втомлює і не приїдається.
* Немає гірших ворогів, ніж колишні друзі.

Коментарі