Син Подільської землі, співець її краси і слави


📚 24 травня виповнюється 110 років від дня народження Михайла Панасовича Стельмаха - українського письменника, драматурга, педагога, фольклориста.
📖 Народився він 24 травня 1912 року на Вінниччині в родині хлібороба. Змалечку йому прививали почуття щирості, любові та людяності. Ще з дитячих років він з жадністю поглинав усі книги, що були вдома та в місцевій бібліотеці.
📖 Навчаючись у Вінницькому педагогічному інституті Михайло робить перші літературні кроки. За редакцією А. Малишка виходить його збірка «Добрий ранок».
📖 В роки Другої світової війни служив на фронті, де отримав поранення у голову та спину. Будучи списаним медкомісією у зв’язку з пораненням, він все ж повертається на фронт, але вже в ролі військового кореспондента в газеті «За честь Батьківщини».
📖 У воєнний період зав’язується дружба з М. Рильським, який стає його наставником та прикладом для наслідування. За його допомогою виходять дві збірки фронтових віршів – «Провесінь» та «За ясні зорі».
📖 Михайло Стельмах! Самобутній, цікавий талант! Видатний художник слова! Один із найяскравіших знавців багатств української мови. Одночасно - поет і прозаїк, драматург і фольклорист; публіцист і кіносценаріст. Своїми поезіями, оповіданнями, повістями і романами Михайло Стельмах підніс рідне слово до високих вершин в українському письменстві.
📖 З нагоди 110 річчя від дня народження Михайла Стельмаха - українського письменника, драматурга, фольклориста - відбулася презентація ювілейної виставки «Син Подільської землі, співець її краси і слави», під час якої користувачі ознайомилися з творчістю письменника земляка.







Коментарі