Козацька душа України

 

14 жовтня - особливий день, українці святкують одразу три свята. Перше - Свято Покрови Божої Матері, друге - День українського козацтва, третє свято, дуже молоде - День захисників і захисниць України.  Усі ці свята дуже взаємопов'язані і виникали послідовно.

14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: "Покрова накриває траву листям, землю снігом, воду - льодом,а дівчат - шлюбним вінцем". Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні. 

 Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх - давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського  козацтва.  А на Січі запоріжські козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І до речі, саме у цей день,козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

День захисників і захисниць України - державне свято. Започатковано 14 жовтня 2014 року президенським указом  з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

З нагоди цієї дати у книгозбірні відбулася презентація книжкової виставки  "Козацька душа України". Відвідувачі бібліотеки мали змогу ознайомитися з літературою про все життя нашого народу, його найзаповітніші мрії і прагнення. 






14 жовтня - день українського героїзму та мужності, коли кожен українець вшановує честь, гідність та відвагу. Бажаю від щирого серця миру нашій Україні, щастя та любові!

                             Зі святом!

Коментарі