Класики українського слова

25 листопада виповнюється 175 років від дня народження Івана Семеновича Нечуй- Левицького - українського письменника, публіциста, перекладача і педагога. Гете писав, що для того, аби скласти більш-менш повне уявлення про митця, потрібно знати його на схилі років. Це незаперечно. Класик української літератури з молодості до глибокої старості залишався демократом і українським патріотом, вірним сином своєї землі. Творчість І. Нечуя-Левицького мала велику вагу в історії розвитку української літератури. Чимала заслуга І. Нечуя-Левицького і в розвитку літературної мови, яку він постійно поповнював багатствами українського фольклору і живої народної мови. Без того закономірного етапу, який пройшла українська література у творчості І. Нечуя-Левицького, не можна уявити прози П. Мирного, появи ранніх творів І. Франка, М. Коцюбинського та багатьох інших письменників.


27 листопада - 150 років від дня народження Ольги Кобилянської - української письменниці. Обставинами життя і творчістю О. Кобилянська глибоко вросла в буковинську грунт. Разом з тим вона ніколи не замикалася у вузьких етнографічних рамках і охоплювала зором усю Україну. Активна учасниця загальноукраїнського літературного процесу, Кобилянська постійно спілкувалася з культурами інших народів, зокрема тих, які жили в Австро-Угорській імперії. Завдяки новаторству, співзвучності прогресивним тенденціям світової літератури проза Кобилянської викликала і викликає значний інтерес не тільки на Україні, але і за її межами. Кращі твори письменниці вийшли у перекладах багатьма мовами. У 1940 році Кобилянська вітала звільнення Північної Буковини та її возз'єднання з Радянською Україною, була прийнята до Спілки письменників СРСР. Під час Великої Вітчизняної війни важкохвора Ольга Кобилянська не могла виїхати з Чернівців. Була схоплена гітлерівцями, які вирішили передати її військово-польового суду. Смерть 21 березня 1942 року позбавила її від розправи.

29 листопада минає 235 років від дня народження Григорія Федоровича Квітки-Основ'яненка - українського і російського письменника, драматурга і журналіста. З малих років був хворобливий і до 6 років сліпий. Зцілення від сліпоти відбулося в Озерянської пустині (через кілька років після цього приєднаної до Куряжського монастиря), куди його привезла мати. Мати довго молилася перед Озерянської іконою Божої Матері, а потім вмила обличчя сина водою з Онуфріївського джерела, і Григорій став чудесно прозрівати. Г.Ф. Квітка виявив велике знання побуту, звичаїв, традицій, повір'їв - взагалі близьке знайомство з усім строєм дворянської і селянської життя. Його українські повісті написані чудовою мовою, чистою, простою і зрозумілою, і пройняті гуманним ставленням до селян. Квітка мав благотворний вплив на читачів в сенсі розвитку в них гуманного почуття.

До ювілеїв письменників ми презентували виставку "Класики українського слова".

Коментарі