Великий містифікатор

Рукописи не горять
(М. Булгаков)
15 травня минає 125 років від дня народження видатного письменника і драматурга Михайла Булгакова. З цієї нагоди у бібліотеці експонується книжкова виставка "Великий містифікатор та геній Михайло Булгаков".


Творчість Булкагова має велике значення для світової літератури. Він розвивав філософсько-психологічний напрям у реалізмі М. Гоголя, Ф. Достоєвського, Г. Сенкевича, Л. Толстого. Булкагов бачив XX ст. як апокаліптичну епоху, "час світових катастроф". У його творах викриваються вади державної системи, лунає протест проти абсурдного соціального устрою, проти насильства. Різноманітні засоби комічного, фантастика, своєрідна символіка допомогли письменникові зруйнувати міф про начебто щасливе суспільство і показати його справжню сутність. Але критичний пафос завжди поєднувався з великою вірою митця в силу духовності людини, у можливість її відродження.

Він був визнаний великим письменником, а його книги стали надбанням світової літератури. Але мало хто знає, що все життя Булгакова минуло під знаком прокляття. Письменник точно знав, коли і якою буде його смерть. Він помре так само, як і його батько. Опанас Булгаков помер від хвороби нирок. Діагноз рідкісний - нефросклероз. Саме тоді у житті Булгакова з'явилися нічні страхи, страх відкритого простору, думки про довгу тяжку смерть...

Час все розставив по своїх місцях, підтвердив слова "Рукописи не горять". Понині звуть його люди Майстром, шанують за незламний дух свободи і правди в роки тяжкої диктатури, пам'ятають його як людину, який розповів світові про свою любов до міста, пронесену через все життя.

Коментарі