Художній світ Володимира Лиса


Екранізація літературних творів в наш час є дуже популярною, тому що саме літературні шедеври можуть з геніальною легкістю опинитись на великих екранах та спонукати до перечитування видатних творів. Популярність автора та його книг дає можливість залучити до фільму якомога більшу увагу глядачів. Літературні твори є основою екранних образів кіно з перших днів його існування. За всю історію існування кіно були екранізовані тисячі літературних творів.
Пропоную Вам поринути в художній світ відомого волинського письменника Володимира Лиса, його ім’я стало відомим широкому колу українських читачів насамперед завдяки відзнакам, здобутим на конкурсі "Коронація слова" . Найвідоміший з романів-лауреатів конкурсу – "Століття Якова", який був опублікований у 2010 році видавництвом КСД, а у 2016 за романом Студією 1+1 знято однойменний серіал "Століття Якова". Над сценарієм якого працював добре відомий нашим читачам письменник та сценарист Андрій Кокотюха, книжки якого користуються неабиякою популярністю.

Двісті сторінок тексту – сто років життя. Мир і війна. Любов і нерозділена любов. Чоловік, його жінки та їхні діти. А на цьому тлі – оповідь про те, як старий Яків, урятувавши наркоманку, оповідає їй своє життя, виявляючи причетність до долі нещасної дівчини. Напередодні свого столітнього ювілею він згадує власне життя на Поліссі, службу в польській армії, німецький полон, службу в армії радянській, убивство дружини і дітей. Історія, написана Володимиром Лисом, проста і задушевна, в ній багато чуттєвих та мелодраматичних сцен, а мотиви, котрі змушують героїв роману чинити так, а не інакше, зрозумілі на рівні основоположних понять: кохання, совість, доброта, співучасть, зрада, покарання тощо.

Однозначної думки щодо фільмів, знятих по книгах, ніколи не було. Суперечки між книголюбами та фільмоманами існували завжди. А от що краще книга чи екранізований фільм, вирішувати саме вам.

Коментарі