Вишиванка - символ Батьківщини, дзеркало народної душі


День вишиванки – не офіційне й відносно молоде, проте дуже улюблене народне свято. Цього дня заведено одягати національне вбрання, куди б не довелося йти – на роботу, на зустріч із друзями чи деінде. Традиційно День вишиванки відзначають щороку в третій четвер травня. Українську вишиванку часто називають кодом нації. Залежно від історичного регіону України деталі та тематика орнаменту вишиванок відрізняються. Тому за зашифрованими у ній символами можна визначити регіон походження її власника.

Слава нашого національно мистецтва виходить далеко за межі України та інших слов’янських країн. Справжня колоритна барвиста українська сорочка, зроблена з льону й вишита вручну, оздоблена національними орнаментами та виконана різноманітними техніками вишивання, втілює всю родючість української землі та щедрість і гостинність українського народу. Вишивання сорочок з давніх давен органічно увійшло в життя народу, воно втілює в собі всі його естетичні принципи, ідеали добра та краси, прагнення до довершеного і витонченого.



Усім відомо, що вишивання є національним мистецтвом та ремеслом українців, звичайно, у залежності від регіону існують певні розбіжності у використанні елементів орнаментів, естетичності їх розташування, гами кольорів, а також у використанні певних технік. Наш народ ставився до вишиванки як до святині. Вони передавалися з покоління в покоління, з роду в рід, береглися як реліквії. Символічний образ сорочки-вишиванки часто зустрічається в народних піснях. За традицією, дівчина, готуючи придане, мала власноруч вишити своєму нареченому сорочку. Вишиванка - це символ здоров'я та краси, щасливої долі й родової пам'яті, порядності й чесності, любові та святковості; крім того, вишиванка – це ще й оберіг. Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові-нареченому, чоловікові чи хлопцеві; дівчині чи заміжній жінці.


Виготовлялися сорочки з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи. Було чимало типів традиційних сорочок залежно від форми, використаних матеріалів, а також від семантики кольорів: подільський, галицький, поліський, волинський, наддніпрянський, полтавський, гуцульський, буковинський, лемківський тощо. Цікаво, що символіка вишиванок часто-густо збігається з символікою орнаментів предметів матеріальної трипільської культури. Виявлені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків (датують їх VI ст.) ідентифікуються з візерунками вишиванок XVIII—XX ст. Щоправда, символіка вишивки часто складалася з двох частин: історичної (родової) і прогнозуючої (загадування майбутнього, продовження роду). 

Вишиванка – це модно та стильно.

Ще кілька років тому носіння вишиванок асоціювалося з політичністю та націоналізмом громадян, а вишиті сорочки одягали на свята чи з інших особливих приводів. Натомість сьогодні зростає кількість українців, які обирають вишиванки на буденний день. Мотивація проста – це модно, стильно, практично та й демонструє патріотизм як не як. Вишиванка вражає своєю красою весь світ, сьогодні – це мода світового рівня.



Всесвітньо відомі актори, музиканти, моделі — уже давно мають в гардеробі цей модний одяг з українським орнаментом. Серед шанувальників нашого одягу, такі зірки як Мадонна, Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок, Різ Уізерспун, Кейт Мосс, Джекі Чан, Ніколь Кідман. Одна з найпопулярніших поп-виконавець Адель – позувала у вишиванці для журналу VOGUE. Але все ж першим модником, який почав носити вишиванку, як повсякденний сучасний елемент гардеробу — українець. А саме Іван Франко, котрий так і зображений на 20 українських гривнях — в сучасному піджаку, одягненому на вишиванку. Орнаменти, якими прикрашають вишиванки, стали настільки популярними, що тепер ними оздоблюють не тільки сорочки!


Останнім часом в українців з’явився новий тренд - автовишиванка. Автомобілісти прикрашають свої транспортні засоби спеціальними наліпками. Для кожного замовника створюється особливий дизайн. Розробники розповідають, що «вишивані» наліпки замовляють не тільки власники авто, адже їх можна почепити на будь-яку рівну поверхню. До речі, популярністю вони користуються по всій Україні. Розповідають також, що замовлення на автовишиванки надходять і з інших країн: Німеччини, Австралії, Нової Зеландії! Традиційні орнаменти почали наносити вже й на тіло. Патріотичні татуювання сьогодні стали трендом 25 №1 серед української молоді. Хтось вважає це неймовірно вдалим варіантом для такого рішення, а хтось називає безглуздістю. Що ж, смаки у всіх різні. Та якщо вже говорити про татуювання, погодьтеся: такий малюнок виглядає куди краще і змістовніше, ніж незрозумілі фрази. До речі, вишиванки одягли не тільки автівки.


Домашні улюбленці теж підхопили патріотичну тематику. Чи то правильніше сказати, їх хазяї. Все більше котиків та собачок з’являються в інтернеті та на вулицях в українських національних костюмах. Знову ж таки, це дещо суперечливо, і комусь може не сподобатись. Та погодьтесь, це виглядає мило. Таким чином, ми бачимо, що українська вишивка - етнічний бренд, перевірений історією.


Характерно і показово: символіка новітніх українських вишиванок у своїх образах збігається з орнаментами давніх трипільських часів. В цьому - спадкоємність наших культурних виявів. Вишиванка - це символ приналежності до роду та нації, ознака українськості, а у наш час ще й один із символів, за яким вирізняється українець у багатомірному, багато-вбраному глобалізованому світі. Яскраві кольори, фантастичні візерунки символи, багатство фантазії майстрів - усе це і є вишиванка. Вишиванка ще й ознака приналежності до свідомої спільноти, яка усупереч всьому пробиває собі шлях і утримує ідентичність України. На цьому тлі поява у багатьох українських містах і селах сотень людей у вишиванках у святкові дні виглядає як справжній сплеск патріотизму, як пошанування Дня Незалежності держави. Тож носімо на долю і щастя вишиванку, це наш український космос і наш національний оберіг… 





Крилаті вислови про вишиванку:
  • Бідний на сорочку старається, а багатий і кожуха цурається.
  • Як мати рідненька, то й сорочка біленька.
  • Рукави - як писанка, а личко - як маків цвіт.
  • Хочеш сорочку мати — не треба зівати.
  • До Великодня сорочка хоч і лихенька, аби біленька.
  • З світу по нитці - голому сорочка.
  • Трясця тим багачам, що багато сороччя, а в мене одненька, та щодня біленька .
  • Якщо дощ намочив перший раз одягнену сорочку - на багатство.
  • Якщо сорочку прогризли миші - в ногах буде слабість.
  • У наших хазяйок по сто сорочок, а в мене одна - та й та біла щодня.

Вислови видатних українців про вишиту сорочку:
  • "Вишиванка - це генетичний код нації" - вислів, котрий відомий зараз усім і став крилатим. Хто ж його автор, мало хто знає. Слова ці належать Лесі Воронюк, засновниці свята вишиванки.
  • "Вишиванка для мене - це гордість за красу моєї країни!" - каже В’ячеслав Узелков, український боксер, виходячи перед боєм у вишитій сорочці.
  • "Вишиванка для мене - це сорочка, зроблена маминими руками!" - Василь Вірастюк, Заслужений майстер спорту України, також полюбляє виходити в люди у національному одязі.
  • "Вишиванка - це документ украінського народу! Це оберіг! В орнаментах вся магія любов і історія кожного регіону моєї улюбленої країни!" - так Ксюша Жданова-Форманчук, актриса театру і кіно, з любов’ю висловлюється про українську сорочку.
  • "Вишиванка для мене - це символ краси та національної ідентичності українського народу" - Уляна Смирнова, чемпіонка світу з карате, також позувала на фото саме у вишитій сорочці.

Коментарі