Вигадник найнеймовірніших пригод


В цьому році книзі "Пригоди барона Мюнхгаузена" виповнюється 235 років. Книги подібні сонцю, адже вони супроводжують людину все життя. Написані десятиліття, або навіть століття тому, вони і сьогодні не втратили своєї сучасності і заслуговують на почесне місце в скарбниці української та зарубіжної літератури. У кожної книги своя доля, свій характер та свій шлях до читача.



Всім вам добре знайома книга про те, як Мюнхаузен літав на Місяць на гарматній кулі, як на голові у оленя виросло вишневе дерево, як він жив серед триногих людей, як він витягнув себе за волосся з болота, як його проковтнула величезна риба та багато-багато інших. В 2020 році свій ювілей (235 років) святкує книга про невгамовного вигадника барона Мюнхгаузена. Написав книгу «Пригоди барона Мюнхгаузена» відомий німецький письменник, поет і історик Рудольф Еріх Распе.


Насправді барон Мюнхгаузен цілком реальна людина. Повне ім’я його звучить Карл Фрідрих Їєронім барон фон Мюнхгаузен, який жив у XVIII ст. в Німеччині. Справжній Мюнхгаузен, який і став прототипом літературного героя, був талановитим оповідачем. У своєму мисливському будинку, який згодом назвали «Павільйон брехні», барон полюбляв розповідати захоплюючі історії із свого життя. Саме розказані ним історії були взяті автором за основу сюжету твору. В 1785 році англійською мовою вийшла книга авторства Распе, в якій усі історії об’єднані у єдину сюжетну лінію та розповідаються від першої особи, Мюнхгаузен розповідає слухачам про свої надзвичайні пригоди, додаючи, що все це чистісінька правда. У книзі безліч таких пригод і всі вони відрізняються великою оригінальністю і незвичністю.

Фільм, знятий за мотивами оповідей барона Мюнхгаузена, описаних у книжках Рудольфа Еріха Распе та Готфріда Августа Бюргера було випущено у 1988 році Теренсом Гілліамом. Екранізація була настільки успішною, що отримала аж чотири номінації на Оскар, а саме: художнє оформлення, костюми, грим і візуальні ефекти.


Інша екранізація цієї книги була випущена у 1979 році в СРСР студією "Мосфільм". «Той самий Мюнхгаузен» — радянський художній двосерійний телевізійний фільм-драма, режисером якого був Марк Захаров за сценарієм Григорія Горіна, написаним по віддаленим мотивами творів Рудольфа Еріха Распе, присвячених пригодам барона Мюнхгаузена.


Також за мотивами книги книги у 1967 році був знятий і випущений студією "Союзмультфільм" ляльковий мультфільм "Пригоди барона Мюнхгаузена". Тільки зі славнозвісною книжкою «Пригоди барона Мюнхгаузена» всесвітньо відомого німецького письменника Рудольфа Еріха Распе юний читач має нагоду здійснити мандри до незвичайних мисливських пригод, зустрітися з усілякими дивовижними істотами та поплавати морями-океанами.

Коментарі