Гніздо горлиці


Сьогоднішня моя розповідь про фільм "Гніздо горлиці" та його романну версію (можна прочитати тут). Фільм задумувався авторами як творче відеозображення збільшення еміграції з України в останні роки. Початкову версію сценарію до фільму написав чернівецький письменник та сценарист Василь Мельник. Після того, як у 2012 році Василь Мельник отримав диплом "Коронації слова" за сценарій "Гніздо горлиці", він прийшов на знімальний майданчик стрічки "Іван Сила" і вручив продюсеру Володимиру Філіппову свій твір. Наявність відзнаки зацікавила продюсера, він прочитав сценарій. Згодом сценарій багато разів переписувався і режисер стрічки Тарас Ткаченко значиться як співсценарист.

Виробництво фільму розпочалося у квітні 2014 року. Не зважаючи на те що вже десь 40% матеріалу, у 2014 році виробництво було призупинено на півтора року, через недофінансування. У період зупинки виробництва фільму загинув виконавець однієї з головних ролей фільму - Віталій Линецький. Через це кінцівка стрічки була повністю змінена. В Україні фільм знімали здебільшого у селі Виженка, містечку Вижниця, та місті Чернівці, а італійські зйомки пройшли в місті Генуї.

У травні 2013 року проект фільму було представлено на Каннському кіноринку. У прокат фільм вийшов у 2016 році. Фільм отримав відзнаку таких кінофестивалів, як Одеський міжнародний кінофестиваль, Міжнародний кінофестиваль Мангейм-Гайдельберг, Національна кінопремія "Золота дзиґа", у якій отримав 6 перемог у номінаціях з восьми можливих.

У 2017 році українська письменниця та публіцистка Леся Олендій адаптувала кінофільм у роман. Вона народилася і виросла на Львівщині, працювала у львівській журналістиці, а згодом вийшла заміж за італійця і з 2011 року мешкає в Італії. За словами Лесі Олендій до неї, як до української письменниці, яка мешкає в Італії, звернулося видавництво "КСД", яке погодило з кінорежисерською групою створення на основі сценарію роману "Гніздо горлиці".

"Використовуючи власні знання про Італію, - говорить письменниця, - і, зокрема, про історичну Геную, де відбувається частина подій, а також опрацьовуючи інформацію про українську Буковину і кістяк сценарію, я створила роман. У романі "Гніздо горлиці" розширила італійську та українську лінії життя головної героїні Дарини. Для мене створення роману на основі чужого кіносценарію - унікальний цікавий досвід...".

Роман "Гніздо горлиці" - зворушлива історія смутку та кохання, заснована на реальних подіях! Два роки далеко від рідного дому. Подвійне життя і одна правда - мовчазна правда українки в Генуї, чужинки на чужій землі… Її КОХАННЯ набуло обрисів трикутника. Її СКАРБ - неконвертована валюта жінки при надії. Скільки пригод вестимуть її до мудрості, якої годі й шукати за горами та морями? Мудрості, яка звила гніздо під дахівкою її старої буковинської садиби. Сповнений віри, любові й сподівань, цей роман створений за сценарієм до україно-італійської кінострічки, що отримала відзнаку «Найкращий український повнометражний фільм» на Одеському кінофестивалі влітку 2016 року. Історії тисяч заробітчанок - у долі сорокарічної Дарини, яка повертається з Італії до рідного села на Буковині…

Коментарі