Таємниці великих книг Франсуази Саган

Неперевершена Франсуаза Саган.

21 червня минає 85 років від дня народження Франсуази Куаре Саган - французька письменниця, драматург, в 1985 році удостоєна премії князя Монако за внесок в літературу. Свій псевдонім вона взяла під впливом фрагмента з Марселя Пруста («У пошуках втраченого часу»), де мова йде про герцогині Доротеї Саган.

Дівчинка перевершувала ровесниць за рівнем інтелекту, хоча була дуже недисциплінованою. Навчалась в приватних школах Франції і Швейцарії, в Сорбонському університеті. Але пошук гострих вражень спонукав її проводити більшу частину свого життя не в аудиторіях і бібліотеках, а за столиками літературних кафе. Богема захопила її цілком. Лише серед письменників і художників, поетів і музикантів, вона відчувала себе в своїй тарілці. Компанія вільних, неординарних людей - це був її світ. 


Популярність Саган приніс перший роман «Здрастуй, смуток» (1954), опублікований, коли їй було 19 років. Протягом року бестселер вийшов небувалим тиражем для Франції тих часів - триста п'ятдесят тисяч примірників! А в усьому світі загальний обсяг випуску книги, перекладеної на тридцять мов, перевищив декілька мільйонів примірників. Потім роман був екранізований. 


Всі твори Франсуази Саган - про любов, самотність та незадоволеності життям. Франсуаза Саган володіла абсолютно штучним даром — смаком, витонченістю, ліричним талантом, її цікавив світ почуттів, напівтонів, духовних і надуманих драм. Створюючи романи про тендітну любов, сама письменниця раз у раз ставала героїнею скандальних світських хронік.


 Вона широко і красиво жила, вела богемний спосіб життя, у своїй паризькій квартирі приймала дипломатів і прем'єр-міністрів, дружила з президентом Франції Франсуа Міттераном, вживала наркотики і алкоголь. А в кінці життя її спіткала бідність, незважаючи на величезні гонорари і славу Королеви французької літератури. Останні роки письменниця прожила в злиднях і забутті. 


За своє життя письменниця написала близько 50 книг. Пропоную ознайомитись з найвідомішими творами королеви епатажу - Франсуази Саган. 


«Здрастуй, смуток» 

«Здрастуй, смуток» - дебютний роман нікому тоді невідомої дев'ятнадцятирічної Франсуази Саган викликав справжній скандал у католицькій Франції і приніс заможність, незалежність і світову славу юної письменниці. 
Шикарна вілла, середземноморське літо, ласкаве море. Сесіль всього сімнадцять. Випускниця католицької школи жадібно занурюється в безтурботну і розпусну атмосферу, що панує в будинку її батька, любителя жінок і відносин без зобов'язань. Відчуття неправдивої свободи буквально захоплює Сесіль, занурюючи її у вир гострих відчуттів. 
Коли в життя батька вторгається подруга матері Сесіль, Анна, розумна і серйозна, всієї цієї  ідилії приходить кінець, але Сесіль не має наміру з цим миритися ...


"Сумна посмішка"

У романі «Сумна посмішка» юний Бертран страждає по своїй однокурсниці, студентці Сорбонни Домініці, а та в свою чергу сумує за його дядьком Люком, адвокатом, якому доводиться багато їздити по світу. Поруч з Люком Домініка відчуває себе живою, забавною та  веселою. І що поганого, якщо вони проведуть разом пару тижнів на Лазурному Березі? Адже вони не збираються закохуватися один в одного!



  

«Трохи сонця в холодній воді» 

Один з кращих психологічних романів Франсуази Саган. Зустріч з Наталі, її любов зцілили молодого журналіста Жюля, який впав в депресію. Вихор пристрасті закрутив обох, але його повернув до колишнього життя, а її знищив.




 


«Чи любите ви Брамса?»

Приречена любов палкого і химерного юнака до зрілої жінки, змученої байдужістю і зрадами коханця, камерний танець двох пар на довгому і часом сумному шляху у вічність - така проста і така сильна класика французької літератури XX століття у виконанні Франсуази Саган.






«Ангел-охоронець» 

Класичний роман великої французької письменниці Франсуази Саган «Ангел-охоронець» - прониклива історія двох несхожих людей і їх пошук знайти щастя. Ось уже більше сорока років ці вічні сюжети змушують тремтіти серця читачів усього світу.
У романі «Ангел-охоронець» Дороті - сценаристка, розчарована в принади голлівудської життя, поселяє на своїй віллі Льюїса, дивного парубка, збитого на дорозі. Поступово він займає все більше місце в її житті. У голлівудських знаменитостей бувають охоронці, Льюїс стає для Дороті ангелом-хранителем. Але чи можливо зберегти саму летючу субстанцію на світлі - любов? ..

 

"Через місяць, через рік"

«Через місяць, через рік» - в цьому дивному романі всі герої Саган люблять невпопад і всі вони самотні. Ніколь любить свого чоловіка Бернара, який любить Жозе, яка закохана в Жака. Фанні любить свого чоловіка Аллена, він же втратив голову від Беатріс. Ця, втім, любить себе і свій успіх на театральних підмостках. У цій сумній фарандолі всі самотні. Жар щасливих миттєвостей швидко змінюється душевним ознобом. Залишається гадати, що буде з ними через місяць, через рік.




"В туманному зеркалі"

У цій книзі Франсуаза Саган продовжує розмірковувати про примхи любові. Точніше про те, чому любов буває без відповіді, чому нас вибирають не ті, кого обираємо ми і чи можна захистити себе від зради і розчарування. Сибілла і Франсуа люблять один одного. Але доля раз у раз підкидає їм випробування, немов намагаючись перевірити їхні почуття на міцність. Тільки в казках герой готовий заради любові подолати всі мислимі і немислимі перешкоди. У житті все набагато складніше.




"Чарівні хмари"                                             

 Дивовижний роман неперевершеної Франсуази Саган, видатної письменниці XX століття. Він - заручник власної любові, охоплений болісними, непереборними ревнощами. Він ревнує з будь-якого приводу, ревнує до сьогоднішнього і минулого, до вчинків і думок, відчайдушно боячись втратити її. Вона - птах, що потрапив в клітку цих ревнощів, доведена нею до мук і відчаю. Вона бажає знову злетіти в хмари, повернути свою незалежність. Але як можна заподіяти йому біль? Дві протилежності, дві половинки, з'єднані узами шлюбу і узами любові, про яку складно сказати, покарання це або дарунок небес.



"Зима кохання"

З милим рай і в курені? Жінці, яка легко і безтурботно пурхала по життю, як метелик над всіяними квітами полем, доводиться перевірити це нехитре висловлювання. Так що ж все-таки «головніше»: безтурботність і звичка до щасливого безбідного життя в комфорті і розкоші, або любов, потяг тіл і душ? Або ж просто на все свій час?

Коментарі