Шоколадні таємниці


11 липня відзначається Всесвітній день шоколаду. Це свято вигадали французи ще в 1995 році, а зараз їх ініціативу щодо святкування Всесвітнього дня шоколаду підтримують любителі цих ласощів у багатьох країнах світу. Шоколад належить не тільки до світу здоров’я, але й до містичного світу. Таким ласощам приписують, окрім цілющих, також магічні властивості. Дерево какао з латинської перекладається як “їжа богів”. Одна із легенд ацтеків говорить, що какао їм подарував бог мудрості, за що він був вигнаний з небес. Ацтеки дуже високо цінували какао, а самі какао-боби навіть були своєрідною валютою. День народження какао точно визначити неможливо, але його вік, як рослинної культури, становить кілька мільйонів років.


Час йшов, на зміну ацтекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для цього відомого племені. Майя стали вирощувати свої власні дерева. А зі смажених бобів какао і води з невеликим додаванням спецій готувався поживний напій «чоколатль», щоб відновити сили та енергію. До розмолотих бобів какао вони додавали жагучий перець чилі та мед. Вважали, що це напій богів. 

В Іспанії у XVI столітті гарячий шоколад (без перцю й меду, але з корицею та цукром) вважали шляхетним напоєм аристократів. На протиставлення кави, що надавала енергію, какао пили, не покидаючи постілі, підкреслюючи цим неспішний початок дня людини, що може дозволити собі так гаяти час. 

У звичному нам вигляді, як плитка, шоколад почали випускати в XIX столітті. Його вважали корисним продуктом, що покращує настрій і швидко втамовує голод. Також припускають, що шоколад має здатність уповільнювати процеси старіння. 

В Україні День шоколаду першими почали святкувати львів’яни (у 2016 році). Кондитери міста пригощають шоколадками незвичних форм: тут і будиночки, і гроші, і ведмедики, і навіть шоколадні піци. Вражають глядачів кількаметрові скульптури з шоколаду: коробка цукерок, млин, ведмідь та солодка карта України. 


Шоколад знайомий нам з дитинства: чорний, білий, молочний, пористий, з додатками і без – у кожного є улюблений смак і улюблена фірма, але, по суті, що ми знаємо про шоколад крім того, що бачимо в рекламі й читаємо на упаковці? Як його готують, які властивості він має, ким і коли був придуманий, кому його можна їсти й кому не можна, яка вага в найбільшої плитки шоколаду – цей список можна продовжувати нескінченно. Отож до вашої уваги представляємо цікаві факти про шоколад. 

Дерева какао.

  1. Одна рослина може жити біля 200 років, але, незважаючи на такий довгий термін життя, плодоносять дерева відносно недовго – усього чверть століття. 
  2. Біля 70% сировини для виробництва десерту поставляє усьому світу африканська країна Кот-Д’івуар. 
  3. Більша частина какао-дерев росте в діапазоні 20 градусів на південь і на північ від екватора. 
  4. Основні регіони вирощування дерев какао – Західна Африка, Південно-Східна Азія й Південна Америка. 
  5. Кожна рослина приносить до 2,5 тисяч бобів. Понад 4 мільйонів тонн бобів дозріває щорічно. 
  6. Плоди шоколадного дерева своєю формою нагадують диню, у довжину сягають 30 сантиметрів, а важити можуть до 0,5 кілограм. 
  7. За смаковими якостями насіння какао-дерева поділяють на 300 видів, а за ароматичними – на 400 видів. 
  8. Для виробництва 500 грам шоколаду необхідно 400 бобів. 
  9. 70% працівників африканських шоколадних ферм – діти у віці до 14 років. 


Шоколадні рекорди:
  1. Найбільша плитка шоколаду важить 5,8 тонн. Її виготовили в Англії в 2011 році.
  2. Найдорожча плитка шоколаду була продана в 2001 році, вартість її склала майже 700 доларів. Солодощі належали Роберту Скотту, шоколадці було біля 100 років.
  3. Висотна гонка торкнулася не тільки будівельників і архітекторів, але й шоколатье: в 2006 році в США був виготовлений найвищий солодкий хмарочос у світі. Його висота склала 6,5 метрів.
  4. В 2010 році Гаррі Джонсон установив новий світовий рекорд, зробивши із шоколаду величезного зайця висотою майже 4 меВ 2007 році в США був проданий найдорожчий десерт із шоколаду. Ласощі являли собою морозиво, виготовлене із суміші 28 найбільш якісних сортів какао й прикрашеного 23-каратным золотом.тра й вагою 2,7 кілограмів.
  5. В 2007 році в США був проданий найдорожчий десерт із шоколаду. Ласощі являли собою морозиво, виготовлене із суміші 28 найбільш якісних сортів какао й прикрашеного 23-каратным золотом.
  6. В 2012 році на Південному залізничному вокзалі Брюсселя був представлений старовинний потяг довжиною 33,6 м. Мальтійський кондитер Ендрю Фарругія витратив для роботи 1285 кг шоколаду і 784 години робочого часу. Поїзд складався з 6432 деталей - перші сім вагонів Belcolade Express були створені за моделлю нових бельгійських поїздів, інші - по моделі старих. Демонстрація вироби була приурочена до тижня шоколаду, яка традиційно проходить в цій країні.

 


Перш ніж говорити про корисні властивості шоколаду, потрібно сказати, що цей продукт може бути дуже шкідливий. Оскільки в ньому багато кофеїну (ця речовина підвищує артеріальний тиск), його потрібно обережно вживати гіпертонікам. Через вміст цукру шоколад не можна їсти діабетикам. Корисні властивості шоколаду:
  1. Шоколад може запобігти появі й розвиток серцево-судинних захворювань. Цій властивості продукт зобов’язаний антиоксидантам, що втримуються в ньому. Дослідження показали, що люди, що регулярно вживають цей десерт, на 37 % рідше зустрічаються із проблемами із серцем (у кого вже є проблеми із серцем, десерт краще не їсти).
  2. Ласощі підвищують рівень концентрації уваги за рахунок стимуляції припливу крові до мозку (в людини піднімається артеріальний тиск).
  3. Десерт піднімає настрій, збільшуючи кількість серотоніну в організмі.
  4. Гарячий шоколад з молоком допомагає при хворому горлі й заспокоює кашель.
  5. Чорний шоколад корисніший за молочний і білий.












Коментарі