Знакова постать в історії та літературі


Володимир Кирилович Винниченко – одна з найбільш значних, популярних і водночас трагічних постатей у нашій літературі та в історії українського національно-державного відродження. Він – письменник-романіст, автор оповідань та драматичних творів, філософ, публіцист, митець-маляр. Винниченко – один з найвідоміших і найвидатніших громадсько-політичних діячів, який не тільки мистецьки зобразив свою добу, але й був її активним творцем. Брав активну участь в українському національному визвольному русі: був заступником голови Центральної Ради, а згодом першим головою українського уряду в часи Української Національної Республіки.

В літературу В. Винниченко увійшов у 1902 р. і одразу ж здобув визнання своїми оповіданнями: «Біля машини», «Голод», «На пристані», «Краса і сила», «Федько-халамидник», «Кумедія з Костем» та іншими. Він належав до нового літературного покоління, яке на початку ХХ ст. «прорубувало вікно в Америку» для нашого письменства. Глибокою психологією, драматизованою, напруженою дією відзначаються його твори «Дисгармонія», «Шаблі життя», «Брехня», «Чорна Пантера і Білий Ведмідь», «Записки кирпатого Мефістофеля», «Сонячна машина». Понад сотню робіт письменника становить новелістика: нариси, ескізи, етюди. 

Книжкова виставка „Володимир Винниченко – знакова постать в історії та літературі ” присвячена 140-річчю від дня народження видатного діяча літератури познайомить читача з найкращими його творами, зібраними в збірки „Твори”, „Вибрані твори” та „Вибране”, а також виданими окремими виданнями: „Забытая книга ”, „Сонячна машина”, „Записки Кирпатого Мефістофеля” та іншими. Володимир Винниченко – глибокий психолог, майстер художньої деталі, життєвих контрастів, портрета та пейзажу.








Коментарі