Найпопулярніша казкарка XXI століття


31 липня 2020 р. виповнюється 55 років від дня народження популярної британської письменниці та сценаристки Джоан Роулінг, відомої під псевдонімами Дж. К. Роулінг і Роберт Гелбрейт. Історія її життя у багатьох відношеннях нітрохи не менш чарівна, ніж історія створеного її фантазією юного чарівника. Довга смуга невдач, серія відмов від різних видавництв - все це не завадило Роулінг перетворитися на одну з найвідоміших і багатих жінок світу за порівняно невеликий період часу.


Але далеко не всі знають, що шлях до успіху одного з найпопулярніших авторів кінця XX – початку XXI століття був усипаний далеко не пелюстками троянд. Токсичні стосунки, рання втрата матері, бідність, депресія і відчайдушний брак часу — ось у яких умовах створювався перший роман про хлопчика, який вижив.

Незважаючи на низький старт і майже повну відсутність реклами від видавництва, «Гаррі Поттер і філософський камінь» швидко заволодів думками не лише молоді, але й старшого покоління. Книги передавалися з рук у руки, газети писали захоплені рецензії, а другий і третій тираж розкупили, як гарячі пиріжки. Чутки про книгу Роулінг швидко вийшли за межі Британії: американське видавництво Scholastic купило права на видання «Філософського каменю» (перейменувавши його в «Чарівний» для легшого сприйняття дітьми) за 105 тисяч доларів, і не помилилось — «Гаррі Поттер» тримався на першому місці в топі бестселерів за версією New York Times цілих два роки і повністю окупив всі витрати.


На щастя, наступні книги не розчарували шанувальників, чия армія з кожним днем зростала по всьому світу. «Гаррі Поттер і Таємна кімната» і «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану» вийшли в 1998 і 1999 роках відповідно: як і перша частина, вони отримали премію Nestle Smarties. На момент виходу четвертої книги «Гаррі Поттер і Келих вогню» вже були заплановані зйомки фільму, і важко було знайти в усьому цивілізованому світі людину, яка навіть не чула б про Гаррі Поттера. Поттероманія захопила не тільки дітей та підлітків, які були цільовою аудиторією книг: з кожною наступною історією разом з дорослішанням головного героя дорослішали і проблеми, з якими він стикався, і, починаючи з «В’язня Азкабану», цикл міг сміливо конкурувати з серйозним фентезі. Часто бували випадки, коли батьки купували нову книгу про хлопчика-чарівника своїм дітям, а потім зачитувалися нею самі.


Наступна частина, «Гаррі Поттер і Орден Фенікса», в якій головним героям довелося зіткнутися з дійсно глобальними проблемами і розгорнути справжню партизанську діяльність всередині школи, остаточно закріпив за серією статус «історії для всіх». Ціле покоління дорослішало разом із Золотим Тріо, лагідно називаючи Джоан Роулінг «мамою Ро», і з нетерпінням чекало продовження — а сама письменниця тим часом готувалася підвести історію, що прославила її, до фіналу і розмірковувала, чим буде займатися після завершення «Гаррі Поттера». Бідність вже давно лишилася позаду, а зароблені гроші дозволяли зупинитися на досягнутому, але, пізнавши смак слави і можливості займатися тим, що їй дійсно подобається, Джоан мала намір продовжувати творчу діяльність навіть після «Напівкровного принца» і «Смертельних реліквій».

Після закінчення запланованого циклу з семи книг перед письменницею встав вибір: продовжувати радувати шанувальників книгами зі всесвіту, що так прийшовся їм до смаку, або спробувати себе в абсолютно нових жанрах. Роулінг вирішила погнатися за двома зайцями, і полювання виявилося вдалим.

У наступні роки поттеромани змогли додати в свою колекцію ще чотири книги:
  • «Фантастичні звірі і де їх шукати» (2001 рік) — захоплюючий бестіарій магічних тварин, що мешкають у всесвіті «Гаррі Поттера».
  • «Квідич крізь віки» (2001 рік) — історія виникнення та розвитку гри у квідич.
  • «Казки барда Бідла» (2008 рік) — збірник казок для чарівників, який зіграв чималу роль в сюжеті «Дарів смерті».
  • «Гаррі Поттер і Прокляте дитя» (2016 рік) — п’єса з двох частин про пригоди дітей головних героїв поттеріани.


Джоан Кетрін Роулінг є сучасною та найпопулярнішою казкаркою XXI століття, за цикл семи романів «Гаррі Поттер». Несподівано для всіх історія про хлопчика-чарівника стала однією з найпродаваніших у світі. Казка про хлопчика чарівника у свідомості якого відбувається боротьба світлих та темних сил. Письменниця створила істинно паралельний світ, де панує магія, але не з метою протиставляти його світу людей, тобто маглів, як скажімо це відбувається у «Пітері Пені» Дж. Баррі.

Дж. К. Роулінг комбінує мотиви античної міфології: імена героїв, Герміона (дочка Єлени) подорож Дамблдора та Гаррі у царсто тіней у пошуках горокраксів, з германськими: віра в чарівних істот (тролі, ельфи, і т.д) а також вигадує власну чарівну міфологію - «Казки Барда Бідла». Вона часто застосовує класичний прийом «deus ex machinа», в якій би небезпеці не були головні герої: Гаррі, Герміона та Рон, все завершується добре.

Авторка клаптик за клаптиком змальовує чарівний світ, їй притаманний суб’єктивність, оскільки її «всевидяче око» напрямлене лише в бік головного героя – Гаррі Поттера. Вона приділяє свою увагу сюжетним колізіям, їй потрібен активний герой, свідомість якого концентрується в його діях.

Гаррі, як дидактична енциклопедія, яка вчить перемагати труднощі, позбавлятися егоїзму і жертвувати собою заради інших. Образ Гаррі також нагадує образ Фродо у «Володарі Перснів» Джона Рональда Руела Толкіна, улюбленого письменника Дж. К. Роулінг, який також основну битву добра та зла веде у межах власної свідомості, відрізняє їх те, що Фродо осягнувши істину, виконавши своє призначення, помирає, переходить у інший світ, а Гаррі продовжує жити, вбивши Волдеморта, перед усім у собі.

Джоан Роулінг стала першою письменницею-мільярдером завдяки своїм книгам. Сьогодні Дж. К. Роулінг є найвисокооплачуванішою світовою авторкою. Вся літературна спадщина Роулінг оцінюється в сотні мільярдів доларів, а сама торгова марка "Harry Potter" – приблизно в 15 мільярдів доларів.

У свої 55 роки вона не замислюється про те, щоб спокійно спочивати на лаврах, і регулярно тішить шанувальників новими історіями про світ чарівників і не тільки. Роулінг — жінка, яка зуміла вижити і відродитися з попелу, як улюбленець професора Дамблдора, фенікс Фоукс. Її книги отримали світове визнання та купу нагород. Окрім того, своєю письменницькою діяльністю Джоан змусила дітей усього світу полюбити книги та процес читання.

Коментарі