Дослідник незвіданих світів


Марко Поло – відважний мандрівник, любитель пригод, дослідник незвіданих світів. З імені цього венеційського купця починається доба Великих географічних відкриттів, його внесок у розвиток географії та культурології безцінний. Знання, які він здобув під час своїх подорожей, стали фундаментом Марко Поло – відважний мандрівник, любитель пригод, дослідник незвіданих світів. З імені цього венеційського купця починається доба Великих географічних відкриттів, його внесок у розвиток географії та культурології безцінний. Знання, які він здобув під час своїх подорожей, стали фундаментом для багатьох досліджень у майбутньому.

Марко Поло народився 1254 року у Венеції в сім’ї торговців. Його батько та дядько прокладали нові торгові маршрути від Чорного моря до Волги та в інших напрямках. Тож у першу свою подорож 17-річний Марко відправився разом із батьком та дядьком, які саме опановували торгові шляхи до Китаю. 

Попутним завданням братів було налагодити дипломатичні відносини між Венецією та Китаєм, який на той час входив до складу монгольської держави Юань. Шлях до Китаю пролягав через Єрусалим. Брати вирішили, що чудотворна олія з гробниці Христа допоможе їм добитися прихильності хана Хубілая. У результаті так і сталося. Більше того, Марко так сподобався ханові, що той призначив його губернатором одного з китайських міст. Там юний мандрівник осів на 3 роки. Загалом Марко Поло провів у Китаї 17 років. 

У віці 37 років Марко Поло став учасником поважної морської експедиції, яку організував хан, аби видати свою доньку заміж за перського принца. На шляху до Персії італійський мандрівник встиг відвідати Південно-Східну Азію, острів Суматру, Цейлон. Через 4 роки після смерті Хана Марко Поло повернувся до Венеції.

«Книга чудес світу» автором якого є Марко Поло, побачила світ на початку XIV ст. У ній практичний венеціанець поділився з сучасниками власними спостереженнями про звичаї в державних установах та побут Китаю - країни, практично невідомою в Європі того часу, в якій Марко Поло провів 15 років, перебуваючи на службі у відомого хана Хубілая.



З цієї книги багато європейців вперше дізналися про країни Сходу, їх природні багатства і технічні досягнення - паперових грошах, друкованої дошки, саговоі пальми, компас і векселя, а також про кам'яне вугілля і місцезнаходження жаданих прянощів. Написана живою і зрозумілою мовою, "Книга" Марко Поло стала настільною для багатьох видатних мандрівників епохи Великих географічних відкриттів. Саме вона надихнула Христофора Колумба відкрити Америку.


Зрештою пошуки шляхів придбання прянощів в обхід арабської торгової монополії привели до переділу світу і зникнення багатьох білих плям на карті, а книга про подорожі Марко Поло стала одним з небагатьох видань, які вплинули на хід всесвітньої історії. Видання багато ілюстроване і розраховане на всіх, хто цікавиться заморською екзотикою, але при цьому вимагає достовірності: розповіді Марко Поло, при всій їх неймовірності, - не казка, а бувальщина.


Також Марко Поло є автором знаменитої «Книги про різноманітність світу». В ній купець розповідав про географію, традиціях та історії ряду азіатських країн. І хоча в праці було чимало неточностей, він користувався великою популярністю і авторитетом.


У книзі Марко Поло містяться цікаві і дуже точні відомості і про руських князівствах. Хоча сам він до них не добирався, але ці відомості йому передали інші купці, з якими Марко зустрічався у своїх мандрах.

Коментарі