Найсучасніші бібліотеки світу


Бібліотека - те місце, де зберігається весь скарб світової літератури. Тут панує атмосфера тиші і гармонії з книгою. Це місце, яке дарує затишок і яке має підштовхнути читача у світ пригод та знань. З нагоди Всеукраїнського дня бібліотек пропоную вам здійснити віртуальну мандрівку найсучаснішими бібліотеками світу.


Італійське місто Перуджа може похвалитися справжнім НЛО. При першому погляді на Сандро Пенна, може здатися, що космічний корабель випадково приземлився в італійському містечку – Перуджіа. Але ця споруда, будівництво якої було завершено у 2004 році, насправді створена міланськими архітекторами з Studio Italo Rota. Її екстер’єр з рожевого скла світиться у ночі, а панелі фасаду при вході прикрашені уривками з творів тезки бібліотеки – перуджійського поета Сандро Пенна (Sandro Penna). Кольорові рішення інтер’єру та звукоізоляція допомагає створити оточення, ідеальне для читання та навчання.


Бібліотека містечка Веннесла створена у 2009-му. І вже за перші роки свого існування змогла увійти в туристичні маршрути як одне з визначних місць Норвегії. Головна особливість бібліотеки - її дизайн. 27 дерев'яних ребер, на яких тримається конструкція, відіграють окрім естетичної функції ще й практичну - вони слугують нішами для книг. Також у бібліотеці проводять різноманітні заходи та концерти.
   
           
Бібліотека Конгресу США у Вашингтоні є однією з найбільших в країні. Була створена у 1800 році і після кількох пожеж модернізована у 1897-му, її прикрашають розкішні інтер’єри, створені найкращими скульпторами й художниками Америки. Перлина зовнішнього оздоблення – красномовний фонтан «Суд Нептуна», створений скульптором Роландом Хінтоном Перрі, і дев’ять рельєфних бюстів провідних філософів, письменників і державних діячів.

                    

Бібліотека рідкісних книжок і рукописів Бейнеке, яку відкрили в 1963 році, містить колекцію літературних архівів, ранніх рукописів і рідкісних книг Єльського університету. Креативний інтер’єр включає шестиярусну вежу книжкових стелажів за склом, що налічують 180 000 томів. Стелажі створені з матових мармурових панелей, які фільтрують і відбивають природне світло, завдяки чому книжки можна демонструвати, не піддаючи їх загрозі впливу прямих сонячних променів.



Громадська бібліотека Стокгольму, створена у 1928 році, є першою у Швеції бібліотекою, де вся інформація знаходиться у вільному доступі. Будівля бібліотеки нагадує високий циліндр, оздоблений у притаманному країні шведському класичному стилі.



Читальний зал Британського музею був відкритий у 1857 році. Тут надзвичайно екстравагантний інтер’єр: круглий стіл в центрі куполоподібного залу, який оточують стенди з книгами.



Одним з обов’язкових для огляду місць у Ріо-де-Женейро є бібліотека під назвою «Королівський кабінет португальської літератури». Саме тут, у будівлі ХІХ століття, зберігаються книги часів вигнання португальської королівської родини.



Однією з найкрасивіших бібліотек світу вважають Австрійську Національну бібліотеку у Відні. Вона, окрім розкішного оформлення, знана великою колекцією рідкісних книг, серед яких, наприклад, книги Фрідріха ІІІ. 

                   

Темно-червона цегла, неокласичний стиль і величні розміри – так можна описати Бібліотечний центр Гарольда Вашингтона. Будівля, в якій розташована центральна бібліотека системи публічних бібліотек Чикаго, має загальну площу близько 972 000 квадратних футів. Споруда з граніту і цегли увінчана фронтонами зі скла, сталі та алюмінію, дах прикрашений сімома фарбованими алюмінієвими акротеріями й медальйонами із зображенням Церери, римської богині родючості.



Центральна бібліотека в Лос-Анджелесі здобула славу окультивного місця завдяки своєму інтер’єру. Тут є зал, дизайн якого нагадує масонську ложу, а велика люстра, оздоблена знаками зодіаку, лише підкреслює атмосферу.


Коментарі