Бабин Яр: пам'ять на тлі історії


80 років тому – 29 вересня 1941-го – в урочищі Бабин Яр нацисти розпочали масові розстріли єврейського населення Києва. Ця трагедія стала всесвітнім символом Голокосту. Урочище Бабин Яр в 1941-1943 роках перетворилося на місце масових страт і поховань, братську могилу і символ страждань цивільного населення. Це одна з найсумніших сторінок Голокосту - геноциду єврейського народу.
Встановлено, що страти у Бабиному Яру почалися 27 вересня 1941 р. і тривали до звільнення Києва від окупації в листопаді 1943 року. Лише протягом 29-30 вересня 1941 року в Бабиному Яру було страчено близько 34 тис. євреїв і осіб інших національностей (членів родин), а до 9 листопада 1941 року кількість жертв перевищила 55 тис осіб.
Найбільш достовірна цифра жертв Бабиного Яру була оприлюднена під час Нюрнберзького процесу над головними військовими злочинцями – близько 100 тисяч осіб (згідно висновків спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва). Правда про Бабин Яр звучить, як виклик самому життю. Вона страшна не лише кількістю крові невинно вбитих, а й спробами в свій час замовчати цю трагедію. Але це наша історія, яку ми не маємо права на забуття. Біль і пекло Бабиного Яру - це пам'ять заради майбутнього!

Коментарі