Козацькій славі жити у віках



«Запоріжська Січ! Козацтво… 

Найлегендарніше минуле українського народу, його святиня. Синонім свободи, людської і національної гідності, талановитості»

Жовтень... На дворі дивовижна осінь. 14 жовтня - особливий день, коли переплітаються релігійне та державне, народне та військове свято: День українського козацтва, Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України. Ці свята нерозривно пов’язані між собою, адже Божа Матір - це заступниця і покровителька волелюбних козаків та й усього українського люду. Це день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за свою землю, це заклик до згуртованості перед сучасними викликами та загрозами, це символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників Вітчизни. Їх вшановує вся Україна.


В бібліотеці оформлена виставка-вернісаж:«Козацькій славі жити у віках».


У науково-пізнавальній, художній літературі з фондів нашої книгозбірні можна знайти інформацію про феномен такого явища, як українське козацтво, причини його виникнення, особливості формування та розвитку, про козацьку освіту та культуру, церкву у житті козаків, їх військовий вишкіл, про зброю та коней, чайки та люльки, джур та характерників, кошових та гетьманів.


 Народ ставився до козаків з повагою і любов'ю, сприймав їх як символ мужності, честі, людської і національної гідності. Перекази про звитяжні вчинки запорожців передаються з покоління в покоління. Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю і окрасою української історії та культури.

Коментарі